Dainavos žodis

Verslininko šiltnamiuose veši pomidorų kolekcija

Verslininkui Gediminui Jegelevičiui puikiai sekasi auginti ir paprikas.  (Asmeninio albumo nuotr. )

Vieni su motociklais laksto ieškodami adrenalino, o man jo pakanka darbe, todėl aš atsipalaiduoju rūpindamasis pomidorais, man tai būdas relaksuoti“, – sakė verslininkas Gediminas Jegelevičius.

Žinomas alytiškis, buvęs ilgametis Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys G. Jegelevičius pomidorus auginti pradėjo prieš 40 metų. „Su žmona baigę studijas ieškodami būdų, kaip užsidirbti papildomų pajamų, sugalvojome pasistatyti šiltnamį ir auginti pomidorus. Sumanymas pasiteisino. Pavyko užauginti ir parduoti apie toną pomidorų“, – pasakojo G. Jegelevičius.

Labai greitai siekis užsidirbti peraugo į hobį. „Esu šios srities kolekcininkas, eksperimentuotojas. Man patinka atrasti naujas veisles, išbandyti naujus auginimo būdus. Tai gyvenimo būdo dalis“, – tikino pomidorų augintojas.

Šiemet G. Jegelevičius 120 ir 60 kvadratinių metrų šiltnamiuose augina šimtus 78 veislių pomidorų daigų. Kurias auginti veisles, alytiškis atsirinko iš sukaupto maždaug 300 veislių fondo. „Ilgais rudens vakarais apie labiausiai sudominusias veisles ieškojau informacijos internete, skaičiau pomidorų augintojų grupių komentarus, nuomones. Buvau nusprendęs auginti 70 veislių, bet draugai atvežė dar 8 ir neatsispyriau“, – kalbėjo pomidorų kolekcininkas.

Kiekvienais metais G. Jegelevičius didžiąją dalį pomidorų veislių atnaujina, išbandydamas jų savybes, tačiau visada pasisodina ir ne vienerius metus pasiteisinusių, užtikrintų veislių.

Pomidorus augintojas skirsto pagal paskirtį – šaldymui, sultims, ilgesniam laikymui. Anot pašnekovo, vėlų rudenį ar žiemos pradžioje patalpoje sunokinti pomidorai savo skoniu neprilygsta ant krūmo vasarą sunokusiems, tačiau jie savi. Veisliniai pomidorai mažiau transportabilūs, ilgesniam saugojimui mažiau atsparūs nei hibridai.

Pomidorus verslininkas kasmet sėja kovo viduryje, kadangi jų daug, tad procesas užtrunka apie dešimt dienų. Susėti per vieną dieną neskuba ir todėl, kad suspėtų laiku išpikuoti, daigai neperaugtų.

„Šį pavasarį buvo mažai saulės, todėl pomidorų daigai, nors ir gavę papildomo apšvietimo, augdami šiltoje patalpoje, išstybo. Akivaizdu, kad natūralus apšvietimas žymiai efektyvesnis nei dirbtinis“, – pastebėjimu pasidalino G. Jegelevičius.

Pikuoti daigus alytiškis pradeda maždaug po 10–12 dienų nuo išdygimo, kai atsiranda pirmieji tikri lapeliai ir šiek tiek ūgteli. „Nutinka taip, kad pasodinti vėliau paveja ir pralenkia anksčiau pasodintus, ir augumas ne visų veislių vienodas. Šiuos dalykus reikia žinoti, tačiau sodinant naujas veisles ne visada pavyksta atsirinkti, nors yra aprašymai. Būna, kad draugai parveža sėklų iš Prancūzijos ar Ispanijos be aprašymų, būna, kad parveža pomidorą. Tada tenka eksperimentuoti“, – akcentavo verslininkas.

Į šiltnamį pomidorus išneša, kai nebūna šaltų naktų, išneša, bet iš karto nesodina. „Šiemet dėl vėsių orų tik praėjusį penktadienį pradėjau nešti į šiltnamį, todėl daigai kiek peraugo“, – apgailestavo G. Jegelevičius.

Dėl žemės paruošimo alytiškis sakė mažiausiai sukantis galvą. Nedideliu traktoriuku abiejuose šiltnamiuose rudenį suaria žemę, o pavasarį ją išdirba su freza. Anksčiau tręšdavo arklių, galvijų mėšlu, bet dabar sunku jo gauti, tad žemę pagerina specialiai pomidorams skirtu substratu, pabarsto medžio pelenais, per žiemą rinktais kiaušinių lukštais, kavos tirščiais. „Viską išbarstau bendrame plote, atskirai į duobes nepilu. Augalas pasiima pats, ko reikia. Man toks būdas pasiteisina, o kiekvienas augintojas turi atrasti, kokio pagerinimo reikia jo žemei. Suprantama, auginant dėl didesnio derliaus reikėtų papildomai tręšti“, – pabrėžė G. Jegelevičius.

Pomidorų lapus nuskina tik iki pirmos šakos, išskyrus negražius, nes lapai, augintojo nuomone, pomidorų baterijos, padedančios užauginti kokybišką derlių. Paprastai augina 2–3 pomidorų stiebus, kiekvieną tvarkingai pririšdamas ir išskabydamas atžalas.

Daugiausia G. Jegelevičius yra auginęs 110 veislių, o anksčiausiai sunokusius pomidorus skynęs birželio 25-ąją.

„Pastebėjau, kad pomidorų augintojų daugėja, to imasi net patys žinomiausi žmonės, kuriuos labai dažnai matome televizorių ekranuose. Žinoma, šiam reikalui reikia subręsti“, – tvirtino pomidorus auginantis verslininkas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: