Dainavos žodis

Paskelbtas „Alytaus gaisro“ bylos nuosprendis

Taip atrodė pastatas po padangų gaisro. (Autorės nuotr.)

Prabėgus puspenktų metų nuo visą Lietuvą sukrėtusio vadinamojo „Alytaus gaisro“, kai sudegė daugiau kaip du tūkstančių tonų padangų, Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmai paskelbė nuosprendį šioje byloje.

Teismas Juozą Cicėną ir abi jo vadovaujamas įmones – „Ekologistika“ ir „Vivatrans“ – pripažino kaltais dėl neatsargumo sunaikinus turtą ir padarius didelės turtinės žalos.

Teismas nusprendė įmonės „Ekologistika“ vadovą J. Cicėną nuteisti laisvės atėmimu 3 metams 3 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir paskirti įpareigojimus – per 6 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos dalyvauti elgesio pataisos programoje bei neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Juridiniai asmenys UAB „Ekologistika“ ir UAB „Vivatrans“ nuteisti po 500 tūkst. eurų dydžio baudomis.

Iš dalies tenkintas Aplinkos apsaugos departamento civilinis ieškinys dėl žalos atlyginimo ir solidariai iš J. Cicėno, UAB „Ekologistika“ ir UAB „Vivatrans“ priteista Aplinkos apsaugos departamentui 1 mln. 385 tūkst. 385 eurai turtinei žalai atlyginti.

UAB „Gamybos parkas“ pagal civilinį ieškinį dėl turtinės žalos atlyginimo solidariai iš J. Cicėno, UAB „Ekologistika“ ir UAB „Vivatrans“ priteista beveik 1,6 mln. eurų. 

V. Š. pagal civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo tenkintas iš dalies ir solidariai iš J. Cicėno, UAB „Ekologistika“ ir UAB „Vivatrans“ priteista V. Š. naudai 500 eurų.

Kauno apygardos prokuratūros ieškinys tenkintas iš dalies ir solidariai iš J. Cicėno, UAB „Ekologistika“ ir UAB „Vivatrans“ priteista valstybės naudai 4 mln. 262 tūkst. 503 eurai.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos (gegužės 27-osios) gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, paduodant apeliacinį skundą per Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmus.

Daug nuostolių pridaręs ir atsakingų asmenų aplaidumą atskleidęs gaisras kilo 2019 metų spalio 16-osios naktį vienoje didžiausių padangų perdirbimo įmonių Baltijos šalyse – bendrovėje

„Ekologistika“. Į aplinką skleidusį nuodingas medžiagas gaisrą didelėmis ugniagesių pajėgomis pavyko užgesinti tik per 10 dienų. Alytaus mieste ir kai kuriuose aplink jį esančiuose kaimuose buvo paskelbta ekstremali situacija. Dėl taršos dioksinais kai kurie ūkininkai turėjo sunaikinti naminius gyvulius ir paukščius. Aplinkai padaryta žala buvo įvertinta 6 mln. eurų, o bendra civilinių ieškinių suma „Alytaus gaisro“ byloje siekia daugiau kaip 12 mln. eurų.

Tiriant šią bylą, buvo atlikta penki tūkstančiai ikiteisminio tyrimo veiksmų. Bylos medžiaga sudarė net 92 tomus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: