Dainavos žodis

Savivaldos žmogus: Alma Kontrauskienė – nuo paveldo puoselėtojos iki propagandos naikintojos

Dar nespėji užduoti klausimo, o jau gauni atsakymą. Taip kolegos juokauja kalbėdami apie 17 metų Alytaus rajono savivaldybės administracijoje dirbančią Almą Kontrauskienę. Ją pažįsta tie gyventojai, kuriems teko susidurti su statinių naudojimo priežiūros, bešeimininkio turto, adresų, gatvių pavadinimų, gyvenamųjų vietovių ribų nustatymo, topografinių planų derinimo, teritorijų planavimo ar kultūros paveldo apsaugos ir paminklosaugos reikalais.

Darbe tenka ir narplioti

„Darbas, kurį dirbu, nėra statiškas. Iššūkių pasitaiko dažnai, bet manau, kad tai skatina augimą, padeda išlipti iš komforto zonos, todėl jie yra būtini. Atsirandant naujoms idėjoms, tobulėjant technologijoms, būtina nuolat tobulėti. Mano nuomone, gerus darbo rezultatus lemia ne tik kompetencijos, bet ir glaudus bendradarbiavimas su kolegomis, taikūs santykiai su bendradarbiais, atsakingumas. Džiaugiuosi dirbdama puikiame kolektyve, kur bendrą kalbą randa įvairaus amžiaus žmonės“, – tikina Alma.

Per tokią darbo patirtį Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vyriausiajai specialistei teko narplioti pačias įvairiausias situacijas, susijusias su nekilnojamuoju turtu.

„Viena iš tokių įsimintinų situacijų, kada kreipėsi gyventojai dėl Google žemėlapyje pateikiamų duomenų neatitikimo su Registrų centro duomenimis. Teko kreiptis į begalę institucijų, tame tarpe ir į UAB „Google Lietuva“, tačiau negavome jokio atgalinio ryšio. Nors tai ir nėra savivaldybės kompetencija, tačiau kaip specialistas, norintis pagelbėti, nesijauti gerai“, – atvirai pasakoja Alma.

Rajone – jokios propagandos

Kai ši specialistė imasi kokių nors darbų, tai jau iš širdies.

Praėjusiais metais įsigaliojus Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymui, teko pasiraitoti rankoves ir dažnai bendrauti, konsultuotis su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovais dėl viešųjų objektų Alytaus rajone (paminklų, gatvių pavadinimų), galimai propaguojančių totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

„Esame nemažai šiuo klausimu padirbėję – rajone jau pakeisti trijų gatvių pavadinimai, artimiausiu metu panaikinsime užrašus ant trijų paminklų. Už bendradarbiavimą dėkojame gyventojams, kurie nelieka abejingi ir atkreipia dėmesį į tokius objektus, pateikia savivaldybei informaciją. Šia tema savivaldybės atstovų ir gyventojų nuomonės dažniausiai sutampa. Laimei, iki šiol neteko susidurti su priešiškai nusiteikusiais asmenimis“, – pasakoja A. Kontrauskienė.

Užvėrus darbo duris – lėtas gyvenimas

Nors Almos darbe nemažai biurokratijos, teisinių ribojimų ir tempo, uždariusi kabineto duris, ji mėgsta lėtą gyvenimo būdą.

„Mėgstu vakarais paskaityti knygą, paspręsti kryžiažodžius, kartais mezgu linines staltieses. Pagal galimybes pakeliauju, aplankau teatrą, koncertus. Patinka poezija, mėgstu klausytis muzikos“, – pasakoja Alma.

Dar jai labai patinka grybauti arba tiesiog pasivaikščioti po mišką.

Beje, kai daugybę metų iš širdies atiduodi save darbui, dažniausiai nutinka vienas dalykas, vadinamas profesine liga. Taip nutiko ir Almai kaip specialistei, atsakingai už paveldo saugojimą. Keliaudama ji dažnai atkreipia dėmesį į kultūros paveldo objektus. Pro juos tiesiog praeiti ji jau nebemoka.

Alma – ne tik dviejų sūnų mama, bet jau ir beveik dviejų metukų Beno močiutė. Ji labai laukia savaitgalių ir švenčių, kai visi jos artimiausi ir brangiausi žmonės suguža pas Almos mamą kaime Lazdijų rajone.

„Laimė man yra mano ir artimų žmonių sveikata ir gera savijauta, harmoningas, atviras santykis su savimi ir aplinkiniais. Harmoningi santykiai su aplinka, mėgstamas darbas, gera sveikata, artimi žmonės šalia – visa tai ir yra gyvenimo pilnatvė“, – sako Alma.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: