Dainavos žodis

Porolono gamykloje – veiksmo filmą primenantys vaizdai

Gausios policijos, ugniagesių, aplinkosaugos ir kitų tarnybų pajėgos skubėjo į vieną didžiausių Alytaus apskrities gamyklų „Vita Baltic International“, kur buvo imituotas įkaito pagrobimas ir gaisras gamykloje. Ekstremaliai padėčiai kontroliuoti įkurtas štabus, kur tarnybos bei gamyklos saugos tarnyba tarpusavyje koordinavo veiksmus. Tai didžiausios kada nors buvę pratybos Alytaus apskrityje sutinka tiek policijos, tiek ugniagesių atstovai.

Pagal scenarijų, viename iš porolono gamybos skyrių darbuotojas įkaitu paima kolegą, grasina peiliu. Atskubėjęs policijos ekipažas vertina situaciją, iškviečiamas specialiųjų policijos pajėgų būrys. Pareigūnų veiksmus stebi Alytaus apskrities VPK vadovai. Fiksuojamas atvykimo laikas, įmonės darbuotojų veiksmai, teritoriją stebi policijos bepiločiai orlaiviai. Atvykus specialiosioms policijos pajėgoms, pagrobėjas įkaito nepaleidžia vieną bendradarbį sužaloja peiliu, policija panaudoja ginklą. Vyras dar bando palikti gamybos patalpas, bet kieme jam uždedami antrankiai. Tarnybų pratybas inspiravo paskutiniu metu Europoje vykę aukštų politikų užpuolimų atvejai.

„Tokios situacijos iš tiesų gali nutikti. Tai gali būti ne tik teroristinis išpuolis , bet ir buitinis atvejis psichiškai nestabilaus asmens poelgis. Tokioms situacijoms turime būti pasiruošę“, – sakė Alytaus apskr. VPK Reagavimo skyriaus viršininkas Mantas Struckas.

„Pratybose dalyvavo Alytaus apskrities VPK Reagavimo skyriaus pareigūnai, keturi spec. paskirties būrio vyrai, kelių policijos pareigūnai viso – dešimt policininkų. Reagavimo būrio pareigūnai net nežinojo, kada ir kas vyks. Visi veiksmai buvo filmuojami. Nagrinėsime kiekvieną policijos pareigūnų žingsnį, elgesį nuo pranešimo į Bendrąjį pagalbos centrą iki paskutinė soperacijos baigimo fazės“, – teigė Virginijus Jaruševičius Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas Virginijus Jaruševičius.

Tuo pratybos nesibaigia. Aiškėja, kad pagrobėjas sukėlęs gaisrą produkcijos brandinimo patalpose. Netrukus suveikia gamyklos priešgaisrinės saugos signalizaciją. Į padidintos rizikos objektą iškviestos gausios ugniagesių pajėgos, medikams pranešta, kad viduje sužeistas žmogus.

Ugniagesiams vadovavęs Modestas Kazlauskas sako, kad tai viena didžiausių gamyklų apskrityje, todėl ugniagesiai turėjo progą susipažinti su įmonės infrastruktūra. Esą gaisro atveju dirbti būtų lengviau.

Beveik tris valandas vykusias pratybas stebėjo aukštas pareigas einantys ugniagesių ir policijos atstovai, aplinkosaugininkai, Alytaus rajono savivaldybės atstovai. Surinkta informacija bus apdorojama. Tai – didžiausios Alytaus apskrityje ugniagesių, policijos ir aplinkosaugos pratybos.

„Po tokių pratybų turime daug darbo. Popieriuje mes galime numatyti įvairius scenarijus, bet pratybos išaiškina tokias smulkmenas, kurios gali lemti žmogaus gyvybę. Tokios smulkmenos bus išnagrinėtos ir eliminuotos kitų pratybų metu. Į žmogaus sveikatą ir gyvybę žiūrime labai atidžiai dėl pratybų gamykla nedirbo vienas kitas uždirbtas centas žmogaus gyvybės neatpirks“, – kalbėjo Audrius Jezepčikas – Vita Baltic International saugos vadovas.

Priminsime kad žmonių grobimo atvejų jau būta. Prieš trisdešimt metų šalį sukrėtė berniuko pagrobimo drama vykusi šalia Alytaus esančiuose soduose. Už pagrobtą vaiką buvo reikalauta išpirkos. Tąkart specialaus padalinio kovotojai antroką išvadavo. Iššūkių turėjo ir Alytaus apskrities ugniagesiai dešimt dienų kovoję su ugnimi, kai 2019 metais užsidegė bendrovės ,,Ekologistika“ patalpos.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: