Dainavos žodis

„Hailandų ūkis“ – džiaugsminga pažintis su gyvūnais

Arminų kaimo ūkininkai Kristina ir Evaldas Petraičiai kviečia apsilankyti jų sodyboje „Hailandų ūkis“, kur galima susipažinti su senos škotiškos veisės draugiškais galvijais bei kitais naminiais gyvūnais, papramogauti ir paskanauti gardžių čirvinių blynų.

„Įsteigti pažintines pramogas, kurių metu vaikai galėtų susipažinti su įvairiais gyvūnais, buvo žmonos mintis. Aplink Alytų tokių pramogų nebuvo, tad apsilankę keliuose tokiuose ūkiuose kituose rajonuose, nusprendėme įsteigti ir mes“, – teigė E. Petraitis.

Šį pavasarį jų sodyboje, apsuptoje gražaus kraštovaizdžio, ant Gudelių ežero kranto, kur prieš penkerius metus čia ramiu gyvenimu mėgautis pradėjo hailandai, apsigyveno ir gausus kitų naminių gyvūnų būrys. Šalia įspūdingos išvaizdos galvijų, kiek mažesnio nei įprastos karvės ūgio su dideliais aštriais ragais ir akis dengiančiais karčiais, tačiau ramaus ir draugiško būdo, įsikūrė įvairių veislių antys, vištos, avys, ožkos, ponis, o visai neseniai ir triušiai. Tad mažųjų ūkyje lauka kelios dešimtys įvairių naminių gyvūnų ir begalė neužmirštamų teigiamų emocijų.

„Esame parengę specialią programą. Po pasisveikinimo vaikus pirmiausia pasitinka antys ir vištos, kurios yra prijaukintos prie žmonių ir noriai su jais bendrauja. Jas galima čia pat paglostyti, pamaitinti.

Pasidžiaugę plunksnuotais gyventojais, vaikai keliauja prie erdvaus avių aptvaro ir susipažįsta su jo gyventojais, kai avys ir vaikai apsipranta vieni su kitais, atveriami aptvaro vartai ir galima įeiti į jo vidų. Prie bendravimo su žmonėmis pripratusios avys noriai pačios eina prie vaikų, o šie jas glosto, džiaugiasi gyvūnų artumu.

Pasibendravę su avimis, vaikai leidžiasi į kelių šimtų metrų žygį prie ežero, kur ganosi hailandai. Ten pasigėri įspūdingai atrodančiais gyvūnais, pašeria juos ir sugrįžta į sodybą, kur laukia ant laužo iškepti čirviniai blynai, vaišinasi jais, geria arbatą ir dalinasi įspūdžiais. Iš šakočių tešlos pagal senovinį receptą iškepti blynai patinka ir vaikams, ir suaugusiems. Abejingų šiam skaniam patiekalui nebūna“, – pasakojo E. Petraitis.

Po vaišių – laisva programa. Tarp didelių, senų liepų įrengtoje žaidimų aikštelėje kiekvienas gali pasirinkti užsiėmimą pagal savo pomėgį – karstynes, laipynes, sūpuokles, čiuožyklas ar kitokius užsiėmimus. Norintys gali ir pažvejoti su sodybos šeimininku.

„Hailandų ūkyje“ galima ir gimtadienius švęsti, o jei nutiktų taip, kad užkluptų blogas oras, šventė tęstųsi tam skirtoje jaukioje patalpoje.

„Kai vaikams smagu, ir mums gera žiūrėti į džiaugsmu spindinčius jų veidus. Galbūt geriausias įvertinimas, kad vaikams patiko mūsų pasiūlytos pramogos, yra daugybė klausimų apie juos dominančius dalykus bei ištarti žodžiai, jog nori čia pasilikti ar net apsigyventi. Net ir tie vaikai, kurie pirmą kartą išvydę gyvą prie jų besiartinančią antį ar vištą skuba slėptis į autobusą, labai greitai įsitikina, kad jokio pavojaus gyvūnai nekelia, ir mielai leidžia laiką jų draugijoje. Tokios pramogos svarbios ir todėl, kad vaikai gali realiai pamatyti gyvūnus, paglostyti juos, galiausiai bendrauti vienas su kitu pamiršę mobiliuosius telefonus ir virtualius žaidimus“, – kalbėjo E. Petraitis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: