Dainavos žodis

Jotvingių kariai lankytojus džiugins iki rudens

Šiaudinės skulptūros kūrėjai prie įspūdingo kūrinio. (Alytaus kraštotyros muziejaus nuotr.)

Jau šeštus metus Alytaus kraštotyros muziejaus darbuotojų iniciatyva Alytaus piliakalnio papėdėje atsiranda įspūdingos šiaudinės skulptūros, skirtos Baltų vienybės dienai. Šiemet skulptūra bus galima pasigrožėti beveik tris mėnesius, iki Baltų vienybės dienos, rugsėjo 22-osios.

Aštuonių metrų aukščio šiaudinė skulptūra – tautinėmis juostomis apsijuosę kariai su ietimis, simbolizuojantys tautos vienybę, tradicijų tąsą, primenantys jotvingių genties karingumą, stiprybę, prie Alytaus piliakalnio iškilo birželio pabaigoje. Šiemet ji skirta ir Dainų šventės 100 metų sukakčiai.

„Kasmet stengiamės parodyti Alytaus identitetą, tapatumą, suderindami du svarbius dalykus – Dzūkiją ir Jotvingių kraštą. Jotvingių kraštas tai Alytaus piliakalnis – jotvingių tvirtybės, stiprybės, batų tautos simbolis, o Dzūkiją įprasmina tautinės juostos fragmentas, perteiktas šiaudinėmis skulptūromis. Kelerius metus tautinė juosta buvo pinama kaip tvorelė, o šį kartą tautinės juostos atgimė karių skulptūrose“, – pasakojo Alytaus kraštotyros muziejaus Istorijos skyriaus vedėja, projekto „Nuo Jotvos iki Dzūkijos: tęstinumo ženklai“ vadovė Vilma Jenčiulytė.

Alytaus kraštotyros muziejaus organizuojamas dirbtuves šiemet vedė žymus skulptorius Kazys Venclovas, jau daugiau kaip 20 metų kuriantis įvairiausius ugnies skulptūrų reginius visoje Lietuvoje.

„Imponavo tai, kad K. Venclovas dirba su kinetinėmis skulptūromis, kurios degdamos keičia savo formą. Kol kas šios idėjos įgyvendinti nepavyko dėl finansavimo stygiaus“, – apgailestavo V. Jenčiulytė. Skulptoriui buvo pateikta užduotis išlaikyti tautiškos juostos simbolius ir piliakalnio istorinį kontekstą.

„Karių figūrų kūrimui panaudoti kiek supaprastinti būtent tų vietovių dzūkiškos juostos motyvai, pervedant juos į monumentalią konstrukciją ir šiaudų rišimo techniką“, – apie kūrybinį procesą kalbėjo K. Venclovas.

Įgyvendinat muziejininkų suformuluotą užduotį, skulptorių nudžiugino malonus netikėtumas – didelė ir nuoširdi bei entuziastinga muziejaus darbuotojų pagalba, o sudėtingiausias etapas buvo skulptūros pastatymas. „Su karių ietimis skulptūros aukštis siekė apie 11 metrų, todėl reikėjo krano, tačiau net su technika skulptūrą pastatyti sėkmingai pavyko tik iš antro karto“, – džiaugėsi skulptorius K. Venclovas.

V. Jenčiulytė akcentavo, kadangi dėmesys buvo skirtas ir Dainų šventės 100-mečio paminėjimui, todėl skulptūra ir buvo pastatyta daug anksčiau, nei įprastai, likus savaitei iki Baltų vienybės dienos. „Tik praėjusiais metais skulptūros tema „Amžinybės sodai“ buvo pastatytos rugpjūčio mėnesį ir alytiškiai bei miesto svečiai galėjo jomis grožėtis ilgesnį laiką, tai labai pasiteisino. Tad ir šiais metais nusprendėme laikytis to paties principo“, – sakė V. Jenčiulytė.

Jei ankstesniais metais skulptūrų kūrimas ir statymas užtrukdavo dieną ar ilgiausiai dvi, šiemet sudėtingos konstrukcijos šiaudinę skulptūrą 12 žmonių komanda statė tris dienas.

Projektą „Nuo Jotvos iki Dzūkijos: tęstinumo ženklai“ finansavo Lietuvos kultūros taryba ir muziejus, kurio panaudotas lėšas kofinansavo Alytaus miesto savivaldybė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: