Dainavos žodis

Šventėje Dauguose – neregėta minia žmonių ir nepamirštamos akimirkos

Miško Motės nuotr.

Svarbiausiame Alytaus rajono metų Valstybės ir Tautiškos giesmės dienos renginyje Liepos 6-ąją Daugų miestas visą dieną alsavo šventiška nuotaika, žmonių šurmuliu ir įsimintinomis akimirkomis. Iškilmingoje vakaro ceremonijoje aštuonioliktą kartą buvo įteiktos Alytaus rajono garbės piliečio regalijos, o lygiai 21 val. Daugai suskambo Tautiškos giesmės akordais, kurie vilnijo ne tik per visą Lietuvą, bet ir pasaulį.

Dėmesys – ir šimtmečio kulminacijai

„Pasakysiu atvirai, šiandien mano širdis dainuoja. Šitiek žmonių, mažų ir didelių, šitiek plačių šypsenų Dauguose kasdien nepamatysi. Kartu su Daugais šiandien dainuoja visa Lietuva. Kaip tik dabar sostinėje, Vingio parke, prasidėjo Dainų šventės šimtmečio kulminacija. Šiame istoriniame renginyje mūsų rajonui atstovauja net 7 kolektyvai. Be galo džiaugiamės ir didžiuojamės, tad nusiųskime jiems daug garsių aplodismentų! Mieli daugiškiai ir svečiai, didžiuokimės savo šaknimis, saugokime tai, kas brangiausia, ir švęskime Lietuvą. Dainuokime šiandien taip garsiai, taip vieningai, kad aidas pasiektų Vingio parką ir kiekvieną lietuvį bet kuriame pasaulio krašte. Skambios ir įspūdingos šventės Jums visiems!“, – sveikindama Alytaus rajono gyventojus ir svečius, šventės dalyvius kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

Šventėje dalyvavo ir Alytaus rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė, administracijos direktorius Vytas Arbačiauskas. Atvyko daug garbių svečių – Europos komisaras Virginijus Sinkevičius, Seimo narys Kęstutis Mažeika, Alytaus rajono savivaldybės tarybos nariai, užsienio delegacijos iš Umanės (Ukraina), Ručianos-Nidos (Lenkija), Biala Piska (Lenkija), Pisz Powiat (Lenkija). Šventinį pasirodymą Alytaus rajonui dovanojo Latvijos meno kolektyvai.

Garbės piliečio vardas – žymiam gydytojui

Šiemet Alytaus rajono garbės piliečio vardas po mirties suteiktas Simno iškiliai asmenybei – žymiam kardiologui, paliatyviosios pagalbos pradininkui, daugybės knygų apie gimtąjį Simną autoriui, profesoriui Arvydui Šeškevičiui.

Profesorius specializavosi paliatyviosios medicinos, sergančiųjų lėtinėmis ligomis srityse ir atsidavusiai rūpinosi neįgaliųjų psichologiniais, socialiniais, somatiniais ir dvasiniais poreikiais. Jis buvo Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos ir Pagalbos onkologiniams pacientams asociacijos prezidentas.

Savo pasiekimais mokslinėje veikloje A. Šeškevičius pelnė tarptautinį pripažinimą. Profesorius buvo Centrinės ir Rytų Europos paliatyviosios pagalbos valdybos nariu, vadovavo Europos Sąjungos projektams slaugos srityje.

A. Šeškevičiui už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių.

A. Šeškevičiui suteiktas LR nusipelniusio sveikatos apsaugos darbuotojo garbės vardas, įteiktas Garbės ženklas. Jis buvo Lietuvos garbės nominacijos „Metų pašaukimas“ laureatas, už indėlį į gyvybės kultūros puoselėjimą tapo Gyvybės kultūros apdovanojimo laureatu. Prieš 12 metų jis buvo paskelbtas Simno miesto Metų žmogumi.

A. Šeškevičius mirė eidamas 84-uosius gyvenimo metus. Valstybės ir Tautiškos giesmės dienos išvakarėse buvo jo 85-osios gimimo metinės. Profesorius palaidotas Simno kapinėse. Jo atminimą gėlėmis ant kapo pagerbė Alytaus rajono savivaldybės vadovai.

Alytaus rajono garbės piliečio regalijas atsiimti atvyko A. Šeškevičiaus dukterėčia Daiva Pušinaitienė.

„Norėčiau padėkoti Alytaus rajono savivaldybei už suteiktą garbę. Taip pat dėkoju Simno žmonėms, kurie daugybę kartų buvo nusprendę, kad Jis tikrai vertas būti jų žmogumi, kad būtų įvertinas Jo prisiminimas. Prisimenu 2016 metus, kai Prezidentūroje Jis ėjo atsiimti garbingo kryžiaus iš Prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų. Tada labai jaudinomės abu. Šiandien jau jaudinuosi tik aš viena. Gaila, likimas negailestingas – būtų maloniau, kad Jis pats būtų galėjęs atsiimti šį apdovanojimą savo rankomis ir išsakyti daug minčių, idėjų, kurias turi dar įgyvendinti. Tebūnie tai bus Jam jubiliejinio gimtadienio dovana. Vakar Jis būtų šventęs 85-ąjį gimtadienį. Ačiū“, – kalbėjo Garbės piliečio regalijas atsiėmusi profesoriaus A. Šeškevičiaus dukterėčia D. Pušinaitienė.

Didžiulio ežere – šventinis paradas ir čempionatas

Šventė Dauguose prasidėjo šv. Mišiomis už Lietuvos valstybę Daugų Dievo apvaizdos bažnyčioje. Po jų skambėjo sakrališkas soprano virtuozės Indrės Anankaitės ir pianistės Nijolės Baranauskaitės koncertas.

Daug pakilios šventinės nuotaikos buvo Didžiulio ežere, kur vyko šventinis vandens transporto paradas ir atviras baidarių, kanojų čempionatas, skirtas Alytaus rajono savivaldybės merės Rasos Vitkauskienės taurei laimėti. Taip pat ežere visų laukė vandens pramogos – pasiplaukiojimai vandens plaustais.

Pramogų ir veiklų – daugybėje miesto erdvių

Daugų miesto gatvėse vyko gatvės muzikantų pasirodymai. Dėl lankytojų dėmesio varžėsi svetingi kiemeliai – šeimų, senųjų amatų, kaimo bendruomenių, Alytaus turizmo informacijos centro ir iki šiol rajone neregėtų veislinių paukščių. Daugų miesto erdvėse į smagias ir naudingas edukacijas kvietė „Žaliojo taško“ rūšiavimo edukacijų palapinė.

Didžiulio ežeras, pėsčiųjų tako pakrantė visą dieną lankytojus kvietė pasižvalgyti po lauko instaliacijų parką. Parodomąją programą atliko Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Šventės dalyvius viliojo ir speciali erdvė smagioms fotosesijoms – ir maži, ir suaugusieji šėlo ant foto batuto ir džiaugėsi smagiomis nuotraukomis atminimui.

Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną Dauguose šėlionių, pramogų netrūko ir mažiesiems šventės dalyviams. Į pasakišką, muzikinį nuotykį visai šeimai pasinerti kvietė interaktyvus muzikinis Liukabu koncertas. Skaniais ledais atsigaivinti viliojo Ledų dviratukas, o kur dar atrakcionų, batutų parkas, galimybė pasipuošti laikinosiomis tatuiruotėmis, vaikų zona Šeimų kiemelyje ir daug įvairių kitų staigmenų!

Koncertai – ir mažojoje scenoje

Vlado Mirono gimnazijos kieme, mažojoje scenoje taip pat netrūko skambios muzikos ir šokių. Jaunimo muzikinėje valandoje pasirodė Kultūros centro jaunieji atlikėjai, Alytaus r. meno ir sporto mokyklos bei Latvijos meno kolektyvas.

Gausus klausytojų ir šokėjų būrys rinkosi į folkloro kolektyvų ir liaudiškos muzikos kapelos koncertą, kuriame pasirodė „Susiedai“, „Žolynai“, „Dėdės ir dėdienės“, „Kuparas“, „Simnyčia“, „Punelė“, „Klėtis“, Grupė „Daumantų muzikantai“.

Į žymiausių atlikėjų koncertą – minia žmonių

Prieš iškilmingą Alytaus rajono garbės piliečio regalijų įteikimą koncertinę vakaro programą pradėjo grupė „Lietuvaičiai‘, sutraukusi Dauguose dar nematytą minią žmonių. Po iškilmingos ceremonijos kartu su visa Lietuva ir garsiu atlikėju Martynu Kavaliausku sugiedota Tautiška giesmė. Koncertą tęsė legendinė grupė „Man-go“, o naktines šėliones pratęsė diskoteka su Jovani! Artėjant vidurnakčiui, šventės svečių dėmesį prikaustė įspūdingas lazerių šviesų spektaklis ant Didžiulio ežero.

Padėkota rėmėjams

Šventės metu dėkota rėmėjams, be kurių pagalbos toks įspūdingas renginys nebūtų pavykęs, tai – UAB Parama, UAB Alkesta, UAB Dvarmedis, UAB Expolita, UAB Statrama, UAB Genutės sodyba, UAB Nerda, UAB Taurus miškas, UAB Daugesta, UAB Raguvilė, UAB Baltijos technikos grupė, UAB Senas miškas, UAB Stronglasas, UAB Kautra.

Nuoširdžiausia padėka ir šventės draugams – UAB Eurotransa, UAB Nerda, UAB Medinukai, UAB Multivanas, UAB Ordo, UAB Eurokubas, Profesinio rengimo centras, UAB Dzūkijos baldų fabrikas, UAB Grinduva, UAB VA statyba, UAB IT Solutions, ICECO Fish Pool, UAB Autodis, UAB Glastech, UAB Svenheim, Tomo Pankos medelynui.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: