Dainavos žodis

Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena: sveikatai atostogų nėra!

Nesvarbu – vasara ar žiema, darbo diena ar šventė – Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro (VSB) specialistai visuomet pasiruošę didinti gyventojų motyvaciją gyventi sveikiau ir aktyviau. Liepos 6-osios šventėje Visuomenės sveikatos biuro organizuotos veiklos sulaukė bene daugiausiai norinčiųjų į jas įsitraukti. Pasak specialistų, nors atostogų karštinė neretai apsuka galvą, būtina rūpintis sveikata, nes jai atostogų tiesiog nėra!

Paplūdimiuose – pirmos pagalbos mokymai

„Vasara – atostogų metas, tačiau net ir per atostogas reikia rūpintis sveikata. Kaip tik todėl kviečiame gyventojus vasarą leisti saugiai ir turiningai. Laukia labai naudingi pirmosios pagalbos mokymai paplūdimiuose. Pirmieji jau įvyko Ilgio, Giluičio ežero paplūdimiuose ir Nemuno maudykloje ties Nemunaičiu. Artimiausias susitikimas – jau šiandien Dauguose (prie Technologijos ir verslo mokyklos). Siekiame mažinti žmonių abejingumą ištikus nelaimei, suteikti dalyviams žinių pirmosios pagalbos teikimo tema ir išmokyti atpažinti pavojingas situacijas bei tinkamai reaguoti į jas“, – sako Visuomenės sveikatos biuro direktorė Jolanta Jakubauskienė.

Gyventojai turės galimybę prisiminti ir išmokti, kaip atlikti pradinį gaivinimą, suteikti pagalbą užspringus, tinkamai tvarstyti žaizdas ir nudegimus, bei kaip elgtis patyrus saulės smūgį ar traumą.

Vasarą populiarumu neatsilieka dienos stovyklos suaugusiems. Praėjusį šeštadienį vyko ir antroji fizinį aktyvumą skatinanti stovykla moterims, kurios metu siekta ne tik suteikti žinių, bet ir padėti formuoti teigiamas sveikatos požiūriu elgesio nuostatas, stiprinti sveikos gyvensenos įgūdžius.

Žinias apie sveikatą VSB specialistai skleidžia ir vaikų vasaros stovyklose, įvairiose sporto šventėse.

Rudenį – 15-asis sezonas

Pasibaigus vasarai ir atslūgus atostogų karštinei, prasidės 15-asis reguliaraus fizinio aktyvumo sezonas ir gyventojų lauks dar daugiau veiklų. Mokyklose bus organizuojamos įvairios teorinės ir praktinės veiklos: sveikatai palankios mitybos, fizinio aktyvumo skatinimo, užkrečiamųjų ligų ir psichoaktyviųjų medžiagų prevencijos, lytinio švietimo, traumų ir nelaimingų atsitikimų prevencijos užsiėmimai, asmens higienos praktinės veiklos, vyks įvairios akcijos ir renginiai stiprinantys tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą.

Taip pat bus organizuojami baziniai savižudybių intervencijos mokymai specialistams ir gyventojams, mokyklų darbuotojų kompetencijos psichikos sveikatos srityje didinimo mokymai, bendradarbiaujama su rajono įmonėmis, kurių darbuotojai mielai įsitraukia į siūlomas veiklas.

Visus metus, nepriklausomai nuo sezono, Alytaus rajono gyventojams teikiama psichologinė pagalba: individualios psichologo konsultacijos ir grupiniai užsiėmimai, tokie kaip asmeninių įgūdžių tobulinimo užsiėmimai psichologiniam atsparumui ugdyti (streso valdymo praktiniai užsiėmimai, emocijų atpažinimo ir išraiškos, konfliktų valdymo praktiniai užsiėmimai), psichikos sveikatos raštingumo didinimo, edukaciniai bei meno terapijos užsiėmimai.

Teikia priklausomybių konsultanto paslaugas

Dėmesys skiriamas ir priklausomybių, alkoholio vartojimo keliamos žalos asmens fizinei ir psichinei sveikatai mažinimui.

Alkoholį vartojantys Alytaus rajono gyventojai ir jų šeimos nariai gali kreiptis nemokamų individualių, anonimiškų ir konfidencialių konsultacijų. Pasak J. Jakubauskienės, žinios, motyvacija, stebėjimas, palaikymas ir tarpininkavimas – pagrindinės priklausomybių konsultacijos sudedamosios dalys.

Didžiausias mirtingumas – dėl širdies ir kraujagyslių ligų

Alytaus rajone, kaip ir visoje Lietuvoje fiksuojamas didžiausias mirtingumas dėl širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, todėl daug dėmesio skiriama šių ligų prevencijai. Viena iš priemonių – Širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimas ir šių ligų prevencija. Vykdoma tęstinė Širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programa. Bendradarbiaujant su pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, siekiama efektyviau stiprinti rizikos grupės asmenų sveikatą, supažindinti juos su širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniais, sveikos gyvensenos principais, mokyti keisti gyvenseną, valdyti stresą, pasirinkti sveikatai palankią mitybą bei fizinį aktyvumą. Pagrindinė šios programos dalyvių grupė – Krokialaukyje, tačiau į veiklas gali jungtis visi norintys Alytaus rajono gyventojai. Taip pat organizuojamos dietologo, kardiologo konsultacijos, fizinio aktyvumo, sveikatai palankios mitybos užsiėmimai, praktinės ir teorinės streso kontrolės veiklos.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: