Dainavos žodis

Simpoziumas baigėsi, darbai liko

Simpoziumo dalyviai su rėmėjais.

Finišavo tarptautinis skulptūros simpoziumas „Dar noriu pabūti“, skirtas rašytojo Anzelmo Matučio atminimui. Skulptoriai pristatė savo darbus, vyko Skaidros Jančaitės performansas.

Šeštą kartą vykusį skulptūros simpoziumą tradiciškai organizavo Alytuje gyvenantis tautodailininkas Kęstutis Benedikas. Nuo vaikystės A. Matučio eilėraščius su spalvingais personažais pamėgęs K. Benedikas, kas antri metai į Dzūkijos sostinę sukviečia visą būrį skulptorių iš viso pasaulio, skleisdamas žinią apie poeto kūrybą, jo asmenybę, o tuo pačiu ir miestą, kuriame kūrė ir gyveno.

„Skulptūros buvo kuriamos remiantis ankstyvaisiais – 1941 metų ir paskutiniais A. Matučio eilėraščiais. Viename iš eilėraščių išreikštas poeto noras būti akmeniu prie vieškelio, kuriuo teka gyvenimas“, – apie simpoziumo temas kalbėjo K. Benedikas.

Cagdas Ercelik (Turkija), Kęstutis Benedikas (Lietuva), Mieczyslav Woitkowskij (Lenkija), Antanas Jusevičius (Lietuva), Mindaugas Jakučionis (Lietuva), Egidijus Impolis (Lietuva), Jitka Kusova (Čekija), Algimantas Sakalauskas (Lietuva), Eugenijus Rimdžius (Lietuva), Artūras Zienka (Lietuva), Skaidra Jančaitė (Lietuva), Gintautas Velykis (Lietuva).

„Šį kartą kūrėme funkcionalius objektus su eilėraščio posmais, ant kurių bus galima prisėsti, prigulti, nusifotografuoti, perskaityti eiles, galbūt susimąstyti apie poetą, kartu ir savo gyvenimą. Vienas jų pakankamai didelis, galėsiantis sutalpinti visą šeimą. Prie ankstesniais metais sukurtų 35 skulptūrų ir A. Matučio vartų, susidedančių iš 3 skulptūrų kompozicijos, prisijungs dar 11, kurios šalia A. Matučio parko nusidrieks Basanavičiaus gatve link Registrų centro.

K. Benedikas pasidžiaugė, jog simpoziumo metu buvo atidarytos trys dalyvių parodos. G. Velykio skaitmeninės tapybos paroda „Priminimai“ – įspūdingas meno projektas, kuriame autorius su interpretacijomis užfiksavo praeities fragmentus per griūvančių pastatų, iš raudonų plytų ir apdegusių medžio lentų vaizdinius. Ją bus galima aplankyti iki rugsėjo 3 dienos. Simpoziumo metu veikė dalyvių darbų paroda, kitoje parodoje buvo galima susipažinti su ankstesnių penkių simpoziumų akimirkomis.

„Dar vienas neeilinis įvykis – menininkas A. Jusevičius Užuolankos gatvėje 16 A įkūrė nuostabią Antanios šalį ir iš devynių pretendentų buvo išrinktas jos prezidentu. Joje galės apsilankyti kiekvienas norintis ir susipažinti su ten esančiais eksponatais“, – kvietė aplankyti Antanios šalį K. Benedikas.

Pirmą kartą A. Matučio kūrybos motyvais simpoziume dalyvavo Lenkijos ir Turkijos skulptoriai, o per 12 metų, nuo 2012-ųjų, vykstančiuose simpoziumuose jau dalyvavo 15 užsienio šalių menininkų. Renginį finansavo Kultūros taryba, Alytaus miesto savivaldybė, įmonės bei privatūs rėmėjai.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: