Dainavos žodis

Koplyčia – Luksnėnų širdis paminėjo įkūrimo 30-metį

Luksnėnų kaimas įsikūręs vos už 7 kilometrų nuo Alytaus. Kažkada čia veikė vaikų darželis ir Kurnėnų mokykla. Dabar abi šios įstaigos teikia kitas paslaugas, bet šalia jų 30-metį skaičiuoja Luksnėnų koplyčia, kadaise vietos gyventojų iniciatyva tapusi tuo, kuo yra šiandien – kaimo žmonių maldos namais.

Pastatas, kuriame įsikūrusi koplyčia yra Luksnėnų širdis. Viename jo gale „gyvena“ biblioteka, dvi bendruomenės, Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Luksnėnų skyrius, kitame – maldos ir religinių apeigų vieta. Tačiau prieš trisdešimt metų pastatas dar priklausė ūkiui. Svarstant, kas jame galėtų būti, buvo nuspręsta vienoje pusėje pirmame aukšte įrengti šarvojimo salę, o maldos vietą tikintiesiems – antrame aukšte. Koplyčios iniciatorės luksnėniškės Genovaitė Švabienė ir tuometinė seniūnė Marytė Ona Svickienė. „Mūsų krašto koplyčia yra netradicinė. Iš išorės atrodo kitaip, bet daug svarbiau kas jos viduje ir jausmas, kuris užplūsta užėjus į Dievo namus“, – įsitikinęs Tomas Belickas, aktyvus Luksnėnų kaimo bendruomenės „Spindulys“ narys, renginių organizatorius. Luksnėniškis pasakoja, kad Luksnėnų koplyčios įkūrimo jubiliejai minimi kiekvieną dešimtmetį. „Tradicija minėti Luksnėnų koplyčios jubiliejų gyvuoja senai. Vyko 10-mečio minėjimas, kurio aš nepamenu. Vėliau dvidešimtmečio minėjimas. Šiuos minėjimus organizuodavo „Spindulio“ bendruomenė, todėl ne išimtis buvo ir šiais metais“, – kalbėjo pašnekovas. Pasak jo, koplyčios minėjimo organizavimui pritarė ir kiekvieną sekmadienį šv. Mišias aukojantis Alytaus Švenčiausios Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos bažnyčios klebonas Renaldas Janušauskas.

Religinis ir kultūrinis renginys

Kiekvienas Luksnėnų krašto žmogus patvirtintų, kad koplyčia jam svarbi ir lankoma. Čia žmonės susirenka ne tik melstis, bet ir po šv. Mišių pabendrauti. Prie koplyčios įrengta šarvojimo salė ir pagalbinės patalpos. Minint šios koplyčios 30-metį luksnėniškių ir svečių susirinko daug, vos tilpo į koplyčios vidų. „Koplyčia – tai Luksėnų širdis ir kultūrinis centras“, – pasakojimą tęsia T. Belickas ir priduria, kad kaimo žmogui reikia kuo daugiau paslaugų suteikti vietoje. „Kaimas senėja. Žmonėms svarbu melstis vietoje. Tokia žmogaus prigimtis, kad jis nori turėti kažką savo – savame kaime“, – apie koplyčios reikalingumą kalba Tomas. Pasak jo, buvo nuspręsta, kad koplyčios 30-metis neturėtų būti tik religinis renginys. „Juk koplyčia jungia visus žmones, nepaisant jų amžiaus, interesų. Todėl nusprendėme įvairaus amžiaus grupėms padaryti šventę visą dieną. Pradžioje popietė buvo skirta vaikų edukacijoms ir smagiems užsiėmimas, žaidimams. O iškilmingas minėjimas prasidėjo gerokai po pietų šventomis Mišiomis Luksnėnų koplyčioje. Giedojo du chorai: luksnėniškių, giedančių tiek metų, kiek koplyčiai, bei svečių iš Alytaus – Švenčiausios Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos bažnyčios. Jubiliejui įprasminti sukurta ir per iškilmingas mišias pasakyta visuotinė malda. Mišias aukojo parapijos, kuriai priklauso Luksnėnų koplyčia klebonas Rimantas Janušauskas ir buvęs Santaikos parapijos klebonas, tarnavęs ir Luksnėnų koplyčioje Rimantas Baltrušaitis, šiuo metu Vilkaviškio vyskupijos Aleksoto dekanato vicedekanas bei Aukštosios Panemunės Švč. M. Marijos Vardo parapijos klebonas.

Vakaro programoje buvo prisiminti kūrę ir puoselėję koplyčią žmonės. Jiems skirti nuoširdūs padėkos žodžiai. Koncertinėje dalyje pasirodė Luksnėnų bendruomenės kolektyvai ir atlikėjai. Apdovanoti bendruomenės „Spindulys“ konkursų „Eilės Luksnėnams“ ir „Mano širdis“ nugalėtojai. Taip pat koncertavo: ARSKC Daugų skyriaus moterų ansamblis „Vėrinys“ kapela „Ratasai“ (Panevėžio r.), grupė „Žiburys“ (Lazdijų r.). Vakaro programą užbaigė smagi diskoteka. Renginį vedė Gabija Češkevičiūtė ir Tomas Belickas.

Palinkėjimas

Luksnėnų koplyčia pradėjo skaičiuoti naują dešimtmetį. Koks jis bus priklauso nuo žmonių, kurie gyvena Luksnėnuose. Vienas iš renginio organizatorių T. Belickas savo gimtiems Luksnėnams linki: „kad koplyčios durys visada būtų atvertos žmonės, kad ji gyvuotų dar daug dešimtmečių. Kad būtų lankoma, o žmonės nepamirštų Dievo, dorai gyventų. Kad vieni kitiems būtų draugiški, pagarbūs, mylintys savo kraštą. Ona Marytė Savickienė yra pasakiusi, kad Luksnėnuose bus gera gyventi tol, kol būsime geri vieni kitiems. To savo kraštui ir linkiu, taip pat noriu, kad Luksnėnuose nesibaigtų šventės, organizuojamos iš širdies. O didžiausia padėka organizatoriams – žiūrovų šypsenos ir padėkos žodžiai“.

Šv. Mišios Luksnėnų koplyčioje vyksta kiekvieną sekmadienį 12 val. Jas aukoja Alytaus Švenčiausios Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos bažnyčios klebonas Renaldas Janušauskas, kartais jį pavaduoja tos pačios parapijos klebonas Arnas Abraitis.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: