Dainavos žodis

Planuojamos poliklinikos projektiniai pasiūlymai kelia klausimų

Alytaus miesto poliklinikos vizualizacija. (Alytaus m. sav. nuotr.)

Užmojis Alytuje pastatyti naują poliklinikos pastatą juda į priekį. Savivaldybės tinklapyje jau galima susipažinti su projektiniais pasiūlymais ir vizualine medžiaga, o viešas projekto pristatymas gyventojams vyks rugpjūčio pabaigoje.

Pristatė projektinius pasiūlymus

Naują modernų poliklinikos pastatą planuojama statyti Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės teritorijoje, Ligoninės g. 12. Jį ketinama statyti nugriovus esančius dviejų ir vieno aukšto pastatus – 18M2/p ir 9M1/p.

Projektiniuose pasiūlymuose pristatomas U raidės formos trijų aukštų pastatas su priedanga ir rūsiu, pritaikytas negalią turinčių žmonių poreikiams. Jame įsteigta apie 250 darbo vietų.

Pirmajame aukšte numatoma lankytojų rūbinė, registratūra, kasa, laukiamieji, vaistinė ir medikams skirti kabinetai. Antrajame ir trečiajame aukštuose – medikams skirti kabinetai, administracijos patalpos ir
laukiamieji. Priedanga bus skirta techninei įrangai. Ant stogo numatyta įrengti saulės elektrinę, rūsyje – priedangą ir požeminį tunelį evakuacijai.

Atsiradus naujam objektui siūloma ir nauja eismo judėjimo schema – papildomas, atskiras vienpusis visuomeninio transporto įvažiavimas iš Vakaro gatvės pusės. Taip pat numatyta 117 naujų vietų individualaus transporto parkavimui.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Rakaičio teigimu, projektinių pasiūlymų sutarties parengimas miesto biudžetui atsiėjo keliolika tūkstančių eurų.

Savivaldybės tarybos nario Andriaus Jučo nuomone, projektinių sprendinių, neturinčių detalių sprendinių, sąmatų, neatlikus triukšmo, automobilių srautų analizių, vertinti negalima. „Šį pristatymą pavadinčiau informacija, kad kažkas vyksta“, – sakė A. Jučas.

Alytaus miesto poliklinikos vizualizacija. (Alytaus m. sav. nuotr.)

Reikia gerai išdiskutuoti

Opozicijos lyderio Šarūno Klėgerio nuomone, šį klausimą reikia gerai išdiskutuoti, nes tai strateginis objektas, kainuosiantis milijonus eurų.

„Kaip jie galėjo daryti projektinius sprendinius neįvertinę aplinkinių gatvių infrastruktūros. Kam tenka rytais būti Ligoninės, Tvirtovės gatvėse, mato susidariusius kilometrinius kamščius, nusidriekusius į Kauno gatvę iki į „Orlen Alytus“ degalinės“, – svarsto pašnekovas.

Vicemeras Bronius Bieliauskas aiškino, jog viskas gerai, bus paleistas autobusiukas, o projekto vadovas ir architektas Virginijus Juozaitis, atlikęs projektinius pasiūlymus, aiškiai pasakė, kad į jo užduotį neįėjo aplinkinių gatvių infrastruktūros ir taršos vertinimas. Kitaip sakant, tokį pastatą galima įkomponuoti, kad ir į miesto stadioną.

Tai labai neramina. Architektas užsiminė ir apie daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę, jei kalbama apie Tvirtovės, Vakaro, Ligoninės gatvių infrastruktūros keitimą, tai gal turėsime šio objekto biudžetą, kuris sudarys 30–40 proc. viso miesto biudžeto ir trys ar keturios kadencijos turės taisyti tai, kas bus kaip užprogramuota klaida.

Stebina ir tai, kad pradėjus kalbėti apie aplinkinių gatvių infrastruktūrą, jie kalba apie automobilių stovėjimo vietas. Mes kalbame apie bendrą miesto automobilių srautą Ligoninės ir Tvirtovės gatvėse. Tikėtina, kad gali prireikti dviejų žiedinių sankryžų, papildomos eismo juostos, gal net požeminės automobilių stovėjimo aikštelės. Įvertinus tai, reikia pagalvoti, ar šio objekto atsiradimas netaps nepakeliamas miestui, juo labiau, kad miesto medikų bendruomenė kalba, kad gydo ne sienos, o specialistai, kurių Alytui labai trūksta“, – kalbėjo Š. Klėgeris.

Užtektų tik remonto

Tarybos narys Valerijus Vencius socialiniame tinkle „Facebook“ savo paskyroje naujos poliklinikos atsiradimą pavadino pačiu tikriausiu pinigų švaistymu. Jo manymu, dabartinė poliklinika yra geroje vietoje, ją gyventojams patogu pasiekti viešuoju ar nuosavu transportu. Patalpos gerai įrengtos, atitinka visus gydymo įstaigai keliamus reikalavimus. Yra vaistinės, kavinė, kitos pacientams reikalingos įstaigos.

„Taip, reikalingas esamo poliklinikos pastato išorės sienų apšiltinimas bei nedidelis vidaus patalpų remontas. Bet tai kainuotų dešimt kartų pigiau nei statyti naują polikliniką“, – rašė V. Vencius.

Tarybos narys atkreipė dėmesį, jog valstybės sveikatos sistemos planuose Alytaus apskrities ligoninėje numatyta paslaugų plėtra, tad ar neteks statyti papildomų ligoninės pastatų. 

Viešas susirinkimas, kuriame bus pristatomas projektas, vyks rugpjūčio 27 d. 17.00 val. Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: