Dainavos žodis

Projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“ – 3 alytiškiai: studentas ir abiturientai

Šiemet projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“, vykusiame 16 kartą, dalyvavo 3 alytiškiai: apskaitą ir auditą Vilniaus universitete nuo rudens studijuosiantis Martynas Astikas bei būsimi Šv. Benedikto gimnazijos abiturientai – Rokas Kašėta ir Simas Savukynas.

Finansų ministerija – arčiausiai būsimų studijų krypties

Martyną Astiką, šiemet baigusį Adolfo Ramanausko-Vanago gimnaziją, visuomeninė veikla lydi jau daugiau nei 5 metus. „Aktyviai veikiau Alytaus miesto savivaldybės mokinių taryboje, buvau jos pirmininkas. Domiuosi politine veikla, esu nešališko politikų stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“ savanoris. Jau kuris laikas vadovauju Alytaus miesto savivaldybės jaunimo reikalų tarybai, joje rūpinamės jaunimo politikos tinkamu įgyvendinimu savivaldybėje. O tas mums sekasi puikiai, esame jaunimo politikos įgyvendinimo lyderiai šalyje, statistikoje rikiuojamės šalia didžiųjų miestų. Tikriausiai perėjau visas galimas pozicijas jaunimo politikoje mūsų mieste“, – sako Martynas.

Nuo rugsėjo jis bus Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto studentas, pradės studijuoti apskaitą ir auditą. „Kiek neįprasta sritis, tačiau ją pasirinkau, nes mėgstu teisę, esu pastabus ir šiek tiek priekabus smulkmenoms, todėl auditas – puiki vieta išnaudoti savo gebėjimus“, – paaiškina alytiškis.

Kodėl susidomėjo projektu „Moksleiviai – į Vyriausybę“? „Apie šį projektą žinojau jau iš seniau, todėl registracijos pradžios laukiau ir ruošiausi atrankai, dalyvauti taip pat skatino draugai, kurie šiame projekte jau buvo dalyvavę. Projektas domino dėl galimybės susipažinti su valstybės valdymu, iš arti pamatyti ministerijų darbą“, – atsako Martynas.

Visą savaitę jis praleido Finansų ministerijoje. „Iš tiesų išsirinkti norimą ministeriją buvo sudėtinga, nes atrodo, jog norisi aprėpti viską ir susipažinti su visomis ministerijomis. Finansų ministerija buvo arčiausiai mano studijų krypties, o ir veikla jos ypač plati, apimanti visus valstybės reikalus“, – pasakoja M. Astikas.

Jau nuo pirmųjų dienų dalyvaujant projekte, jį nustebino jauni ir veržlūs žmonės. „Nesitikėjau tiek daug jų sutikti viešajame sektoriuje, kai taip visi jį peikia. Buvo smagu susipažinti su jaunais valstybės tarnautojais, kurie siekia gero pokyčio valstybėje. Projekto unikalumas – kuriamas artimas ryšys su valstybės tarnautojais, atveriama institucijų darbo kasdienybė, kuri labai retai atsispindi žiniasklaidoje ar viešumoje. Intensyvios savaitės metu susitikome su finansų ministre Gintare Skaiste, bendravimas su ja paliko šiltą ir gerą įspūdį, ministrė konkreti, aiški ir labai maloni. Aplankėme ir Finansų ministerijai pavaldžias įstaigas: Valstybinę duomenų agentūrą, Centrinę projektų valdymo agentūrą, Prabavimo rūmus, Muitinę. Taip pat iš pirmo žvilgsnio niekuo nesusijusi su ministerija, bet kartu labai artima finansų temai – „Ignitis grupė“, kuri, pasirodo, yra vienas iš didesnių ministrės galvos skausmų“, – įspūdžiais dalijasi Martynas.

M. Astikas teigia, kad šis projektas pakeitė požiūrį į viešąjį sektorių ir sustiprino norą dirbti valstybės tarnyboje: „Prieš projektą turėjau galbūt plačiai paplitusį požiūrį, jog valdžioje žmonės nieko neveikia, o tik sėdi koja ant kojos susidėję ir geria kavą. Tačiau pamačiau, jog realybė visai kitokia: čia dirba žmonės, užsidegę veikti – dirbantys dėl valstybės ir veikiantys iš idėjos. Tikiu, jog po mokslų grįšiu į vieną arba kitą valstybinę instituciją, tuo labiau, kad jose trūksta darbuotojų. Lankantis institucijose, daugelis darbuotojų paminėjo, jog jiems darbuotojų visuomet trūksta ir esame laukiami.“

Pasirinko Teisingumo ministeriją, nes domisi žmogaus teisėmis

Rokas Kašėta, būsimasis Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos abiturientas, į visuomeninę veiklą įsitraukė būdamas 9-oje klasėje. Tada prisijungė prie Mokinių tarybos, kuri atvėrė kelią į pažintį su įvairiomis jaunimo organizacijomis, savanoriška veikla. 10-oje klasėje tapęs Alytaus jaunųjų konservatorių lygos nariu susidomėjo politika. Rokui taip pat yra tekę būti Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybos savanoriu ir jaunuoju NATO ambasadoriumi.

R. Kašėta sako, kad dalyvauti projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“ norėjo dar praeitais metais, bet į jį priimami tik baigę 11 arba 12 klasę, todėl laukė visus metus ir, paskelbus registraciją į šių metų projektą, ėmė ir užsiregistravo.

Rokas pasirinko Teisingumo ministeriją dėl didelio susidomėjimo žmogaus teisėmis, kuris neslopsta nuo 10 klasėje rašyto tiriamojo darbo Afganistano gyventojų teisių, valdant Talibanui, tema.

„Nuo penktadienio iki trečiadienio dalyvavome susitikimuose su Teisingumo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojais. Teko susitikti su Teisingumo ministerijos viceministre Jurga Greičiene, su kuria aptarėme svarbiausius ministerijos tikslus, žmogaus teisių Lietuvoje situaciją, moksleivių įsitraukimą į pilietines, teisines iniciatyvas.

Taip pat turėjau progą susitikti su Teisingumo ministerijos viceministru Roku Uscila, su kuriuo diskutavome apie bausmių vykdymo sistemą, nuteistųjų resocializacijos klausimais.

Teko lankytis ir Lietuvos teismo ekspertizės centre, kuriame susipažinau su nusikaltimų tyrimo eiga ir su tikrais savo sričių profesionalais, kurie mielai skyrė savo laiką supažindindami su savo kasdieniu darbu. Lankiausi ir Vartotojų teisių apsaugos tarnyboje bei Valstybiniame patentų biure“, – apie dalyvavimą projekte pasakoja Rokas.

Labiausiai jį nustebinęs dalykas buvo Teisingumo ministerijos darbuotojų, netgi pačių viceministrų, šiltas bendravimas, nuoširdūs atsakymai į įvairiausius klausimus. Taip pat jaunų darbuotojų kolektyvas, kuris tikrai traukia kada nors grįžti ir dirbti valstybinį darbą Teisingumo ministerijoje.

„Kelios praleistos dienos pakeitė mano požiūrį į valstybinių įstaigų svarbą, ten pamačiau daug jaunų žmonių, mylinčių savo darbą ir norinčių gero mūsų valstybei. Ši patirtis tik dar labiau sustiprino mano norą, baigus gimnaziją, studijuoti teisę arba politologiją. Šis projektas – tai ne tik puiki proga susipažinti su valstybinėmis institucijomis, bet ir susirasti naujų draugų, norinčių pakeisti mūsų visų rytojų!“ – sako R. Kašėta.

Prisidėjo prie motyvacijos studijuoti politikos mokslus

Simo Savukyno laukia paskutiniai metai Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje, kur jis mokosi Tarptautinio bakalaureato (toliau – TB) diplomo programoje.

„Visuomeninei veiklai skiriu didžiąją dalį savo laisvalaikio. Pirmininkaudamas Alytaus miesto savivaldybės mokinių taryboje kartu su aktyviu jaunimu stengiuosi atkreipti dėmesį į įvairias jauniems žmonėms svarbias aktualijas, tokias kaip pilietiškumas, karjeros ir asmenybės ugdymas, bei bendrus švietimo klausimus. Asmeninė visuomeninė veikla miesto ribose nesibaigia, taip pat aktyviai dalyvauju Lietuvos moksleivių sąjungos (toliau – LMS) bei Jaunimo biuro veiklose“, – į klausimą apie dalyvavimą visuomeninėje veikloje atsako Simas.

Apie projektą „Moksleiviai – į Vyriausybę“ jis žinojo nuo pat mažens, jame sudalyvauti paskatino seniau jame dalyvavusi giminaitė, tačiau pagrindinė motyvacija kilo iš domėjimosi dabartine mūsų valstybės politika ir noro geriau suprasti bei pažinti Vyriausybės veiklą.

S. Savukynui pavyko patekti į Užsienio reikalų ministeriją. „Pastaraisiais metais kartu su Lietuvos jaunimo organizacijų taryba ir LMS teko sudalyvauti keliose tarptautinėse jaunimo konferencijose, po kurių tik dar aktyviau domiuosi užsienio politiniais įvykiais. TB programoje turiu galimybę mokytis globalios politikos, kur, nagrinėdami politines situacijas įvairiose valstybėse, pritaikome išmoktas teorines žinias. Tačiau dažnai teorija sunkiai susisieja su praktika, todėl susipažinimas su Užsienio reikalų ministerija (URM) prisidėjo prie mano motyvacijos studijuoti politikos mokslus. Pažintis su skirtingomis URM darbo sritimis, užsienio politika ir diplomatija priverčia suprasti, kokią svarbią reikšmę turi ši ministerija mūsų valstybėje“, – pasakoja Simas.

O kaip pasikeitė aktyvaus alytiškio požiūris į viešąjį sektorių?

„Supratau, kad žmonėms, dirbantiems viešajame sektoriuje, dažnai svarbiau yra pati jų darbo prasmė ir reikšmė valstybei. URM suteikia daug galimybių studentams atlikti praktiką ir išbandyti save šioje ministerijoje, todėl bent trumpam save išbandyti ministerijoje ateityje norėčiau, tačiau ar norėčiau dirbti joje, pasakyti dar sunku“, – toks buvo S. Savukyno atsakymas.

Specialiai projektui – strateginis stalo žaidimas

Finaliniame projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ renginyje 30 moksleivių iš visos Lietuvos apibendrino savo savaitės Vyriausybėje ir ministerijose įspūdžius, dalijosi įžvalgomis apie sprendimų priėmimą valstybėje ir bendravo su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte.

Pasiskirstę į 5 komandas moksleiviai pristatė savo įspūdžius, kaip jiems projekto veiklose pavyko pažinti demokratijos principus, išskirti esmines visuomenines problemas, ieškoti jų sprendimams reikalingų strategijų ir kompromisų. Projekto dalyviai kalbėjo apie kelias švietimo srities, jaunimo domėjimosi politika ir piliečių pasitikėjimo valstybinėmis institucijomis problemas.

Kaip pastebėjo dalyviai, visų problemų sprendimo būdai turėtų remtis paprastais geranoriško bendravimo ir bendradarbiavimo principais, o didžiausios kliūtys pasiekti sprendimus kyla susidūrus su manipuliacijos ar bandymų nesąžiningai veikti siekiant savų tikslų atvejais.

Moksleiviams pristačius projekto rezultatus, premjerė su jais diskutavo apie Lietuvos užsienio politikos svarbą, didžiausius 18-osios Vyriausybės iššūkius ir įgyvendintus darbus, jaunimo organizacijų vaidmens valstybės valdyme reikšmę ir kitas temas. Po diskusijos visiems projekto dalyviams buvo įteiktos padėkos.

Šiais metais projektas „Moksleiviai – į Vyriausybę“ buvo išskirtinis, nes jo dalyviams sudėtingą sprendimų priėmimo procesą perprasti padėjo specialiai projektui sukurtas strateginis stalo žaidimas. Žaidimo esmė – pasiskirstyti grupėmis, atstovaujančiomis skirtingiems visuomenės interesams, ir įtikinti kitus palaikyti arba nepalaikyti svarstomų įstatymų. Šis, pasaulyje vis labiau populiarėjantis mokymosi ir sudėtingų scenarijų nagrinėjimo būdas yra taikomas tokiose tarptautinėse organizacijose kaip NATO bei nacionalinio lygmens institucijose.

Per projekto savaitę moksleiviai taip pat susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėja mokslo klausimais Rasa Kulvietiene, dalyvavo pokalbyje su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, lankėsi Valstybės pažinimo centre bei ekskursijoje po Lukiškių kalėjimą. Kiekviena ministerija moksleiviams organizavo susitikimus su ministrais ir jų patarėjais, viceministrais, vizitus ir pokalbius ministerijoms atskaitingose institucijose.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ir Lietuvos Vyriausybės informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: