Dainavos žodis

Obuolių derlius ir geresnis, ir ankstyvesnis

Obuoliai greitai iškeliaus į prekybos centrus. (Gitanos Jonuškaitės muotr.)

Didžiausiuose Pietų Lietuvos versliniuose soduose UAB „Luksnėnų sodai“ pats darbymetis – įsibėgėja rudeninis obuolių skynimas. Sodininkai džiaugiasi šiemet užderėjusiu gausesniu, geresnės kokybės derliumi ir stebisi ankstesniu nei įprastai sunokimu.

„Derlius artimas vidutiniam ir geresnis nei praėjusiais metais, nes pavasarinės šalnos nepadarė savo juodo darbo, kaip prieš tai buvusiais metais, o ir visas sezonas buvo lengvesnis, be permainingų orų. Planuojame priskinti gerokai virš 1000 tonų obuolių: 1000 tonų keliaus į saugyklas, o likusi dalis – iš karto po skynimo – į prekybos centrus ir perdirbimui“, – „Dainavos žodžiui“ sakė UAB „Luksnėnų sodai“ vadovė Gitana Jonuškaitė, pridurdama, jog karšti orai nepraėjo be ženklo, visos obuolių veislės ėmė ir sunoko kartu, jas galima skinti nesirenkant.

Anot G. Jonuškaitės, skynimo sezonas šiemet prasidėjo anksčiau. Jau pirmomis rugpjūčio dienomis buvo pradėta skinti vėlyvos vasarinės veislės ‘Paula Red’, ‘Katja’, kai esant įprastoms gamtinėms sąlygoms ‘Paula Red’ veislės obuolius pradėdavo skinti maždaug dviem savaitėmis vėliau, rugpjūčio 15 dieną.

Po minėtų veislių sodininkai pradėjo skinti rudenines veislės – ‘Auksis‘, ‘Lobo’, ‘Šampinion’, ‘Alva’, ‘Gloster’, nors šios veislės sunokdavo tik spalio mėnesį.

Luksnėnuose užaugintų obuolių jau galima nusipirkti prekybos tinkluose „Norfa“ ir „Maxima“. Artimiausiu metu jų turėtų pasirodyti ir prekybos tinkle „Iki“. Bendrovė turi ir du savo prekybos centrus – vieną prie prekybos centro „Žuvintas“ (čia prekyba prasidės kiek vėliau), kitą – pačiuose Luksnėnuose, prie kelio Alytus –Simnas esančioje aikštelėje. Čia beveik visus metus galima nusipirkti ne tik obuolių, bet ir sulčių.

„Luksnėnų sodų“ direktorė Gitana Jonuškaitė.

„Obuolių kokybė, lyginant su 2022 metais, geresnė. Praktiškai nėra rauplių, kurios yra didelė problema, nes obuolys praranda estetinę išvaizdą ir tampa netinkamas prekybai, jį galima panaudoti tik perdirbimui“, – džiaugėsi užauginto derliaus kokybe G. Jonuškaitė.

Ketvirtadalis luksnėniškių užaugintų obuolių keliauja į perdirbimą. Šiemet prekybai netinkamus obuolius siūlosi nupirkti lenkai, tačiau kaimyninės valstybės perdirbėjų pasiūlymas vertinamas atsargiai. „Aiškinamės, ar tai patikimi partneriai, o ne meteoritai, kurie užsiliepsnoja ir sudega. Norime, kad nebūtų taip – atiduosime obuolius ir negausime pinigų. Nenorime rizikuoti, todėl liksime prie Lietuvos supirkėjų. Vieną partiją jau pardavėme UAB „Vaiskona“, jų siūloma kaina 18–21 centų už kilogramą, priklausomai nuo atstumo, mus tenkina“, – kalbėjo „Luksnėnų sodų“ vadovė. Prekybos centrai už kilogramą desertinių obuolių, kaip ir praėjusiais metais, moka 65–71 centą.

G. Jonuškaitės teigimu, su obuolių skynėjais situacija gera, sėkmingai pavyko sukomplektuoti 3 grupes, kuriose dirba 100 žmonių. „Labai padėjo Užimtumo tarnyba, suorganizavusi darbuotojų atrankas. Žinodama, kad sezonui prasidėjus reikia turėti bent 200 pretendentų, kuriems paskambinus, jie galėtų pradėti dirbti, nuo birželio 1 dienos pradėjau ieškoti darbuotojų“, – sakė G. Jonuškaitė.

Vienas skynėjas vidutiniškai per dieną gali uždirbti 35 eurus į rankas. Didžiausia suma, kurią galima uždirbti skinant obuolius – 40–50 eurų, tačiau tokių, labai greitai dirbančių skynėjų, mažai. „Norint kokybiškai padaryti darbą, reikia ne tik spartos, bet ir didelio atsargumo, nes tokios veislės kaip ‘Lobo’, ’Delikates’ jautrios pirštų įspaudimams, todėl su šių veislių obuoliais reikia elgtis atsargiai, kaip su vištos kiaušiniu. Kiek stipriau paspaudus, ta vieta pajuoduoja, o tokių obuolių nepriima prekybos centrai“, – aiškino G. Jonuškaitė.

Beveik 200 hektarų „Luksnėnų soduose“ auginama apie 80 skirtingų obuolių veislių, 65 hektaruose auginami ekologiški obuoliai.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: