Dainavos žodis

Alytaus AB „Astra LT“ meistrai A. Matulionis ir R. Morkūnas, mokantys pameistrystės būdu: „Svarbu nebijoti klausti“

Antanas Matulionis.

Europos socialinio fondo agentūra vykdo konkursą „Metų pameistrys 2024“. Penkiose konkurso kategorijose „Metų profesijos mokytojas“, „Metų meistras“, „Metų pameistrys“, „Metų įmonė“, „Metų profesinė mokykla“ konkurso komisija išrinko po tris laimėtojus. Konkurso metu taip pat renkami laimėtojai papildomam apdovanojimui – Simpatijų prizui. Jį laimėti gali vienas iš trijų kiekvienos kategorijos laureatų, surinkusių daugiausiai skaitytojų balsų už savo istoriją. Šį kartą renkame laimėtoją „Metų meistro“ kategorijoje. Kviečiame aktyviai balsuoti ir išrinkti šios kategorijos Simpatijos prizo laimėtoją. Balsavimas vyksta iki 2024 m. rugsėjo 16 d.

Konkurso „Metų pameistrys 2024“ kategorijos „Metų meistras“ laimėtojai meistrai Antanas Matulionis ir Rytis Morkūnas – Alytaus AB „Astra LT“ darbuotojai, kurie profesinių įgūdžių moko bendrovėje pameistrystės būdu besimokančius žmones. AB „Astra LT“ – nerūdijančio plieno talpyklų, skirtų maisto, chemijos pramonei, gamybos lyderė Baltijos šalyse. Meistrai teigia, kad gamyklai nuolatos reikia kvalifikuotų suvirintojų, tad AB „Astra LT“ besimokantiems šios profesijos skiria ypatingą dėmesį: kiekvienam pameistriui, besimokančiam suvirintojo profesijos, sudaromas individualus mokymosi planas, bendrovėje juos apmoko net ne vienas, bet du meistrai: Antanas Matulionis ir Rytis Morkūnas. Vienas iš tokių pameistrių – Ugnius Bubelis, Alytaus profesinio rengimo centre besimokantis suvirintojo specialybės, kurio pameistrystė ir padėjo iškovoti garbingą „Metų meistras“ nominaciją.

Pasak vieno iš bendrovės vadovų Viktoro Bondarevo, daugelis meistrų bendrovėje dirba seniai, ir turi milžinišką patirtį, o Antanas ir Rytis – yra dar ir puikūs pedagogai. Jau 40 metų bendrovėje dirbantis meistras Antanas Matulionis koordinuoja pameistrių mokymą ir yra atsakingas už išteklių bendrovėje vadybos kokybę. Jis moko pameistrius brėžinių skaitymo, supažindina su gamybos procesais, gaminių kokybės reglamentais, technologijomis, darbų saugos reikalavimais. Moko šaltkalvystės ir suvirinimo, metalo apdirbimo darbų jaunuosius pameistrius. „Šioje gamykloje pradėjau dirbti tada, kai man buvo 22-eji metai, esu čia jau 40 metų. Tad išmanau kiekvieną gamybos proceso dalį, pažįstu kiekvieno cecho įrangą, technologijas, kurios per tiek metų keitėsi ir tobulėjo. Džiaugiuosi, kad galiu dalį savo laiko skirti darbui su mūsų mielu jaunimu ir savo patirtį perduoti savo ateičiai.“ – sako meistras Antanas. Antanas jau yra apmokęs 16 pameistrių, iš jų 11 tapo bendrovės darbuotojais.

Rytis Morkūnas.

Kitas pameistrius mokantis meistras Rytis Morkūnas – aukščiausios kvalifikacijos suvirintojas, dirba beveik 18 metų. Jis AB „Astra LT“ pameistrius moko praktinių suvirinimo profesijos įgūdžių – suvirinimo su sudėtingais įrengimais, jų programavimo. „Baigiau Daugų žemės ūkio mokyklą, esu kalvis suvirintojas. Labai norėjau tapti geru, aukštos kvalifikacijos suvirintoju. Kai atėjau į šią gamyklą, mane priėmė tik pagalbiniu darbuotoju statybos ceche ir išsiuntė tobulintis į mokymo centrą. Davė meistrą, kad apmokytų, na, ir po truputį tobulėjau. Pradėjau nuo pažinties su suvirinimo aparatais, kolonomis ir – pradėjau virinti. Norėjau tapti geriausiu ir tai buvo geriausia motyvacija išmokti visų suvirintojo darbo ypatumų. Ir savo mokiniams sakau: visko išmoksi, jeigu tikrai nori būti geru suvirintoju, jeigu patinka šis darbas ir jeigu kasdien stengiesi išmokti kažko naujo ir dirbi.“ – kalba profesijos meistras Rytis, kurio visi 9 apmokyti pameistriai šiuo metu dirba AB „Astra LT“.

„Pasklaidome kartu brėžinius, padarome bandomuosius virinimus ir tada, mes, meistrai, matome, ko žmogui reikia ir prie tų klausimų dirbame asmeniškai su kiekvienu mokiniu, kadangi ne visi vienodai imlūs tam darbui. Mano credo – nebijoti klausti. Net pradirbęs šioje srityje keturiasdešimt metų – aš irgi dar daug ko klausiu ir nuolatos mokausi kažko naujo. Juk technologijos kasdien tobulėja. O suvirintojai – profesija numeris vienas Lietuvoje, jų reikia vis daugiau. Ir mokydamas jaunimą, aš jaučiu ne tik moralinį pasitenkinimą, kad perduodu savo žinias, bet ir pats jaunėju.“ – sako meistras Antanas Matulionis. „Labiausiai įsimintinas atvejis – mokinio žinutė po mokslų. Jis parašė: „Ačiū už tavo mokymus, tikrai man tavo žinios buvo naudingos.” Tai glosto širdį ir skatina stengtis dėl mokinių“, – priduria meistras R. Morkūnas.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.

Erika Gerybaitė

Komunikacijos specialistė

Europos socialinio fondo agentūra

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: