Dainavos žodis

Dosnus savivaldybės pasiūlymas jau duoda rezultatų

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė. (Autorės nuotr.)

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės kolektyvas pasipildė nauju gydytoju urologu. Tai pirmasis medikas, pasinaudojęs miesto savivaldybės pasiūlymu iš karto gauti vienkartinę 30 tūkst. eurų išmoką.

Alytaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu, trūkstamų specialybių gydytojams, įsidarbinusiems savivaldybei pavaldžiose gydymo įstaigose, iš karto bus sumokama 30 tūkst. eurų į rankas. Numatytą sumą medikai gaus pasirašę darbo sutartį ketveriems metams. Kita sąlyga – jie turės apsigyventi Alytuje. Pagal anksčiau galiojusią tvarką buvo mokama po 10 tūkst. eurų.

Finansinę paramą nuo šiol gaus ir valstybės finansuojamose vietose studijuojantys trūkstamų specialybių rezidentai. Dabar rezidentui, tęsiančiam studijas valstybės nefinansuojamoje vietoje, kasmet mokama ne daugiau kaip 10 tūkst. eurų dydžio stipendija pagal rezidentūros išlaidų sąmatą, skirtą joms padengti. Pakeitus paramos teikimo aprašą, tokią pačią sumą gaus ir valstybės finansuojamose vietose studijuojantys rezidentai. Po rezidentūros studijų jie bus kviečiami padirbėti pasirinktoje Alytaus gydymo įstaigoje tiek pat metų, kiek buvo mokėta stipendija. 

„Manau, kad savivaldybei skyrus 30 tūkst. eurų efektas bus ir jauniems specialistams tai bus didelė paskata įsikurti Alytaus mieste. Šiuo metu ligoninei labiausiai reikalingi anesteziologai-reanimatologai, vidaus ligų gydytojai, reabilitologai, kardiologai bei kiti specialistai. Apie 10 specialistų mes galėtume priimti iš karto. Ligoninėje dirba 15–20 proc. atvažiuojančių gydytojų. Daugiausia iš Kauno“, – situaciją apibūdino Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Svajūnas Žukauskas.

Ligoninės direktoriaus teigimu, per metus ligoninės kolektyvą papildo 1–2 gydytojai, už kurių rezidentūrą sumokėjo savivaldybė. Šį rudenį pradėjo dirbti akių ligų gydytoja.

„Yra buvę atvejų, kai padirbėję gydytojai išvažiavo dirbti į kitus miestus. Manau, jog tai nulėmė jų netenkinęs atlyginimas. Gydytojų Lietuvoje trūksta, kai kurios įstaigos padengia išlaidas, kurias ligoninė buvo investavusi į mediką, ir jis išvažiuoja dirbti ten, kur gauna didesnį atlyginimą. Jaunam specialistui, atidavusiam mokslui 10 metų, yra svarbu gauti orų atlyginimą, kad galėtų patenkinti savo ir šeimos poreikius, patogiai įsikurti“, – kalbėjo S. Žukauskas.

Alytaus ligoninėje dirbančio gydytojo vidutinis atlyginimas yra 3,5–4 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Svajūnas Žukauskas. (Svajūno Žukausko nuotr.)

S. Žukauskas pasidžiaugė, kad Alytuje nėra slaugytojų trūkumo, jų gretas nuolat papildo jauni specialistai, kurių dalį jų paruošia Kauno kolegijos Alytaus filialas (buvusi Alytaus kolegija). Ligoninė turi visą reikalingą įrangą ligų diagnostikai, gydymui, kurią kas keleri metai dėl susidėvėjimo atnaujina dalyvaudama įvairiuose projektuose.

Šiuo metu ligoninė įgyvendina du projektus – intensyviai vyksta Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus renovacija bei ruošiamasi Priėmimo-skubios pagalbos ir skyriaus renovacijai bei priestato statybai, šiuos darbus planuojama pradėti dar iki metų pabaigos.

Per metus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė aptarnauja beveik 400 tūkst. pacientų. Stacionarios ligoninės paslaugas suteikiamos 13–14 tūkst. pacientų, Ambulatorinėje konsultacijų poliklinikoje apsilanko apie 300 tūkst. pacientų, Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje medicininė pagalba suteikiama 70 tūkst. pacientų, vien per parą šiame skyriuje apsilanko 100–130 pacientų.

„Savivaldybės iniciatyvą pritraukti reikalingus medikus vertinu tik teigiamai. Poliklinikoje nuolat vyksta darbuotojų kaita, nes vyresnio amžiaus gydytojai išeina į užtarnautą poilsį, o į jų darbo vietas stengiamės prisitraukti naujus. Vien šį mėnesį į pensiją išeina trys gydytojai.

Jei yra realus medikų susidomėjimas darbu, su jais kalbamės, tačiau yra daug žvalgybinio pobūdžio paieškų“, – sakė Alytaus poliklinikos direktorius Marius Jasaitis. Šiuo metu į Alytaus polikliniką iš kitų miestų atvažiuoja dirbti daugiau nei 10 gydytojų.

Trūkstamų specialybių gydytojams, atvykstantiems dirbti į Alytaus miesto savivaldybei pavaldžias gydymo įstaigas, finansinė parama skiriama nuo 2019 metų. Per tą laiką pritraukta 15 gydytojų.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: