Dainavos žodis

Naujoji Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybos pirmininkė Adrija norėtų susitikti su Elonu Musku

Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybos pirmininke praėjusią savaitę išrinkta Adrija Aleksiūnaitė. Adrija – Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos trečiokė. Baigusi mokyklą ji svajoja studijuoti Vilniuje, ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, tarptautinio verslo ir komunikacijos programą. Yra baigusi Alytaus muzikos mokyklą, mokėsi groti pianinu, bei 5 metus lankė aerobinę gimnastiką. O šiuo metu, žinoma, labiausiai įsitraukusi į Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybos veiklą.

Adrija, ar seniai esate Alytaus miesto savivaldybės mokinių tarybos (AMSMT) narė? Kas paskatino Jus prisijungti prie šios organizacijos?

– Mokydamasi Alytaus Dzūkijos mokykloje, aštuntoje klasėje, tapau mokyklos Mokinių tarybos pirmininke. Kadencijai pasibaigus supratau, kad mano kelias čia nesibaigia, ir aistra uždegė mane siekti didesnių tikslų. Prie AMSMT prisijungiau 2022 m. žiemą, paskatinta draugų ir šeimos.

Kokią įtaką dalyvavimas moksleivių organizacijoje padarė Jūsų asmeniniam tobulėjimui?

– Įsitraukimas į organizacijos ratą kiekvienam atneša naujų galimybių, pamokų ir pažinčių. Kadangi AMSMT jungia net septynis komitetus, tikiu, kad savo vietą atrasti čia gali kiekvienas. Pati čia susipažinau su finansų, rinkodaros, ryšių su visuomene, jaunimo politikos, žmogiškųjų išteklių, renginių organizavimo veiklomis bei į jas įsigilinau. Be praktinių žinių, čia suradau daug bendraminčių, kurie vėliau tapo neatskiriamais draugais, tarp kurių galiu augti kaip asmenybė bei kaupti nepamirštamus prisiminimus kartu.

Kokia veikla Jus užaugino kaip lyderę ir nusprendėte dalyvauti Mokinių tarybos pirmininkės rinkimuose?

– Pirmasis žingsnis buvo žengtas aštuntoje klasėje tapus Dzūkijos mokyklos mokinių tarybos pirmininke. Vėliau prisijungiau prie AMSMT ir, praėjus mažiau nei metams, tapau vicepirmininke bei Renginių organizavimo komiteto koordinatore. Valdydama didžiausią organizacijos komitetą bei eidama vicepirmininkės pareigas įgijau viešojo kalbėjimo, bendravimo su komanda ir darbų koordinavimo įgūdžių.

Koks apskritai Jūsų požiūris į lyderystę? Ar kiekvienas gali būti lyderis? Kokie įgūdžiai, Jūsų nuomone, yra svarbiausi jauniesiems lyderiams?

– Mano nuomone, bendruomenėms turėti lyderius yra būtina, tačiau visi lyderiais būti negalime, todėl svarbus balansas. Tikiu, kad lyderiais gimstama, tačiau turint noro šią savybę galima ir išsiauginti. Lyderiams, manau, svarbiausios savybės yra mokėjimas būti autoritetu ir užsitarnauti pagarbą iš aplinkinių, bendrauti su komanda, išklausyti kiekvieno nuomonės, tikslingai jai atstovauti ir atsakingai žiūrėti į savo pareigas siekiant organizacijos tobulėjimo.

Kaip pristatytumėte AMSMT apie ją nieko nežinančiam žmogui?

– Nepolitinė bei pelno nesiekianti organizacija, atstovaujanti Alytaus moksleivių balsui mieste bei Lietuvoje. AMSMT vienija Alytaus miesto ir rajono mokyklas bei siekia kelti mokinių kompetencijas įvairiose srityse, organizuodama renginius, mokymus, diskusijas, dalydamasi naudinga informacija socialiniuose tinkluose.

Kokie pagrindiniai planai šiuo metu yra svarbiausi Jūsų organizacijai? Kokius tikslus sau keliate kaip AMSMT pirmininkė?

– Gilintis ir šviesti moksleivius tokiomis temomis kaip lytiškumas, socialinių tinklų įtaka, karjeros kelias, žmogaus teisės, valgymo sutrikimai. Taip pat daugiau bendradarbiauti su kitomis jaunimo organizacijomis Alytuje bei, žinoma, tikslingai atstovauti moksleivių nuomonei, greitai reaguoti į kylančias problemas. O mano didžiausias tikslas – išlaikyti stiprią komandą ir kelti savanorių kompetencijas, kad jie galėtų atlikti darbus efektyviai.

Kaip organizacija skatina moksleivių įsitraukimą į visuomeninę veiklą?

– Skatiname jaunimą įsitraukti į visuomeninę veiklą ir ugdome pilietiškumą organizuodami įvairius renginius, diskusijas, dalydamiesi aktualia informacija socialiniuose tinkluose, kviečiame atvykti į valstybinių švenčių minėjimus bei įsitraukti į kitas organizuojamas veiklas mieste.

Kaip manote, kokių pokyčių moksleivių bendruomenei reikia, kad jie taptų aktyvesni ir atsakingesni piliečiai?

– Stiprinti pilietinio ugdymo pamokas mokyklose bei parūpinti kompetentingų mokytojų joms. Taip pat įsitraukti į savanoriškas jaunimo organizacijas – AMSMT, JKL (Jaunųjų konservatorių lygą), ALJ (Alytaus liberalų jaunimą), Rotary Interact klubą.

Kokia, Jūsų manymu, yra didžiausia problema, su kuria šiuo metu susiduria moksleiviai?

– Mano nuomone, nepakankamas švietimas apie lytiškumą – didžiausia problema, prie kurios itin norėčiau prisiliesti savo kadencijos metu jaunimo politikos srityje. Sieksiu, jog mokiniams būtų surengtos paskaitos apie apsisaugojimą, menstruacijas bei kitus lytiškumo aspektus kartu su kompetentingais šios srities profesionalais.

Ar yra kokių nors iniciatyvų, kurias norėtumėte įgyvendinti ateityje, bet šiuo metu neturite galimybės?

– Labai norėčiau, jog mokyklose merginoms būtų nemokamai dalijamos menstruacijų priemonės. Visomis jėgomis stengsimės įgyvendinti šią svajonę, bet galutinis sprendimas, deja, priklauso ne nuo mūsų.

Ką veikiate laisvalaikiu?

– Kaip ir visi kiti mano amžiaus žmonės – sportuoju, skaitau knygas, klausausi muzikos, mėgstu ilgus pasivaikščiojimus, žiūriu serialus, filmus bei leidžiu laiką su šeima, draugais.

Gal šiuo metu skaitote kokią įdomią knygą ir patartumėte ją perskaityti savo draugams?

– Šiuo metu daugiau įsitraukiu į privalomosios literatūros skaitymą, naujausios skaitytos knygos – „Hamletas“ ir „Altorių šešėly“. Tačiau laisvalaikiu mėgstu skaityti savo noru pasirinktas knygas. Labiausiai širdį palietusi ir pastaruoju metu didelio populiarumo sulaukusi knyga (be to, jau pasirodęs ir filmas) – Colleen Hoover „Mes dedame tašką“. Geromis knygomis laikau tas, kurios priverčia tave susimąstyti apie vertybes, pajausti ir įsijausti. Būtent ši knyga tai ir padarė – buvo tiek džiaugsmo, tiek liūdesio ašarų.

Įsivaizduokite: turite galimybę susitikti su bet kuriuo pasaulio vadovu, su kuo norėtume susitikti ir ko jo paklaustumėte?

– Turbūt su „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovu Elonu Musku. Įdomu būtų sužinoti, kaip jis sukūrė tokio dydžio kompanijas nuo nulio per tokį trumpą laiką, kokių patarimų duotų dirbant su komanda, generuojant įvairias idėjas ir iniciatyvas, kaip išlaikyti balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, kokie gyvenimo principai jam yra svarbiausi.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: