Dainavos žodis

Grybų šventė – netrūko nei grybų, nei linksmybių

Varėnoje rugsėjį tradiciškai 27-oji Grybų šventė sukvietė grybavimo entuziastus, dzūkiško paveldo gerbėjus ir smagių pramogų mėgėjus. Nepaisant to, kad Dzūkijos miškuose sausa, 18 grybautojų komandų per pustrečios valandos pririnko per 25 kilogramus įvairiausių grybų.

Prizines vietas susišlavė varėniškiai

XXI Lietuvos grybavimo čempionatas šį kartą startavo Mardasavo kaime prie „Dzūkų namo“, kur susirinko grybautojų komandos iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Pasipuošę išmoninga apranga, linksmai nusiteikę grybautojai leidosi į smagų nuotykį. Kadangi miškus nukamavo sausra, grybų nedaug, tad čempionato teisėjai leido rinkti visus valgomuosius grybus.

Kol grybautojai vaikščiojo po miškus ieškodami grybų, jų palaikymo komandos ir šiaip smalsuoliai tuščiai laiko neleido. Jiems buvo surengta ekskursija po Mardasavo kaimą bei senųjų amatų edukacijos, o vaišingos dzūkų šeimininkės virė skanią ir kvapnią grybienę.

Prabėgus nustatytam laikui, grybautojų komandos, nešinos pintinėmis su baravykais, voveraitėmis, ūmėdėmis, žvynabudėmis išsirikiavo prie teisėjų stalų. Šį kartą sėkmė labiausiai lydėjo Varėnos rajono komandas, visos prizinės vietos atiteko joms.

Čempionų vardą pelnė varėniškių komanda „Prisirpusios šermukšnės“, pririnkusi 4,225 kilogramo grybų. Už sėkmę, lėmusią geriausius rezultatus, „Prisirpusios šermukšnės“ buvo apdovanotos mero taure, kurią sukūrė juodosios keramikos meistras Petras Predkelis. Čempionės buvo apdovanotos ir arbatos rinkiniu, kurį įteikė Taivano atstovybė Lietuvoje. Antrąją vietą užėmė Varėnos globos namų komanda, surinkusi 3,29 kilogramo grybų, trečioji vieta atiteko Mardasavo bendruomenės komandai „Perkūnas“, radusiai 2,365 kilogramo.

Specialus apdovanojimas buvo įteiktas vyriausiai grybautojai – aštuoniasdešimtmetei Stasei Česokienei, „Dzūkynės“ grybautojų komandos narei, jauniausiam varžybų dalyviui – šešiamečiui Domui Daškevičiui iš komandos „Dziedas su anūkais“, taip pat didžiausią – 200 gramų svėrusį baravyką radusiam Žygimantui Gasinskui. „Šmaikščiausios komandos“ prizą pelnė Leipalingio dvaro komanda, kurios nariai, apsigobę baltomis paklodėmis, tarsi vaiduokliai pasklido po mišką ieškoti grybų.

Grybavimo aistrai neatsispyrė ir Lietuvos bei Latvijos ir mikologai. Tiesa, jų tikslai buvo švietėjiški, surinktų grybų kiekis specialistų nedomino. Mikologai pristatė apie trisdešimt valgomųjų grybų, rastų Marcinkonių apylinkėse. Tarp jų buvo ir tokių, į kurių pusę patyrę grybautojai nė nežiūri.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, nugalėtojams įteikdamas apdovanojimus pabrėžė, jog čempionatas dar kartą įrodė, kad grybavimas – ne tik senoji Dzūkijos tradicija, bet ir puikus būdas susiburti bendruomenėms.

Edukacijos, pramogos, linksmybės

Kaip ir kasmet, į Grybų šventę iš Vilniaus atvyko „Pasakojantis grybų traukinys“, o kad kelionė neprailgtų, keleiviai klausėsi įvairių pasakojimų apie grybavimo ir uogavimo ypatumus, dalyvavo žaisminguose konkursuose ir ragavo dzūkiškų skanėstų.

„Tegul Grybų šventė bus puiki proga susipažinti su dzūkiškomis tradicijomis, amatininkų dirbiniais ir išskirtiniu dzūkišku kulinariniu paveldu. Kartu švęskime tai, kas jungia mus su praeitimi ir stiprina mūsų bendruomeniškumo jausmą“, – kalbėjo Varėnos rajono meras A. Kašėta.

Nuo vidurdienio šventės šurmulys plūstelėjo į Varėnos gatves ir Legendų ir padavimų parką, kuriame vyko „Griekas dzūkui nemylėc“ programa. Čia įsikūrę seniūnijų kiemeliai šventės svečius užsukti viliojo skaniausiais kvapais, smagia muzika ir dainomis, vyko krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymai. „Už ką reikėtų mylėti dzūką? Už jo darbštumą, už jo nuoširdumą, svetingumą ir vaišingumą, už tai, kad jis visuomet dalijasi tuo, ką turi geriausio. Mylėkite dzūkus taip, kaip dzūkai myli kiekvieną iš jūsų“, – sakė Seimo narys Juozas Baublys.

Varėnos krašto ūkininkų turgelis „Gamtos ritmu“ kvepėjo kaimiškais gardumynais, jame kiekvienas svečias galėjo rasti kuo pasmaguriauti ir ką lauktuvių parvežti. „Žinių ir pramogų alėjoje“ veikė Varėnos miesto įmonių ir šventės rėmėjų stendai, o mažųjų šventės lankytojų laukė gausybė pramogų bei staigmenų.

Pavakare didžiojoje scenoje prasidėjo koncertas „Kad giria žaliuotų, o dzūkai šoktų ir dainuotų“, kuriame svečius linksmino vietiniai ir užsienio atlikėjai. Scenoje trypė Varėnos dainų ir šokių kolektyvai, Ukrainos Rokytnės miesto ansamblis „Kalyna“ ir Horodoko miesto ansamblis „Berehne“. Skambėjo grupių „Baltos varnos“, „Andaja“, „Lietuvaičiai“ bei scenos karaliaus Kastyčio Kerbedžio dainos, šventę vainikavo pasaulinio lygio atlikėjos Kate Ryan pasirodymas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: