Dainavos žodis

Pulitzerio premijos laureatas, amerikietis rašo apie …. Lietuvą, Nemuną, o į lietuvių kalbą novelė net nėra išversta! Ar jo kūriniai išvys scenos šviesą Alytuje?

Amerikiečių rašytojo, Pulitzerio premijos ir daugybės kitų prestižinių apdovanojimų laureato, Anthony Doerr novelės „Būkite vaisingi ir dauginkitės“ bei „Upė Nemunas“ jau spalio 25 ir 26 d. virs jautriu spektakliu. PREMJERA „Būkite vaisingi ir dauginkitės“ (rež. Stanislav Zhyrkov) Alytaus miesto teatre. Tačiau kodėl Lietuva, kodėl Nemunas ir apie ką šįkart kalbėsime teatro kalba?

Spektaklio herojai Džina ir Herbas labai nori vaikų.

Šis troškimas jų gyvenimus tiesiogine prasme apverčia aukštyn kojomis.

Viskas yra pavaldu šiam norui – kiekviena diena, valanda, minutė.

Būkite vaisingi ir dauginkitės – sako Viešpats. Būkite vaisingi ir dauginkitės – to iš mūsų reikalauja visuomenė. Būkite vaisingi ir dauginkitės – siūlo vaisingumo klinikos, kur Džina ir Herbas kreipiasi pagalbos…

Alytaus teatras ir vėl kalba tema, kuri nėra patogi, tačiau labai svarbi ir paliečianti daugelio šeimų gyvenimus. Įdomu tai, jog viena iš novelių yra apie Lietuvą. Keista ar ne, kad ją parašė žinomas amerikiečių rašytojas, pasaulinių bestselerių autorius, o surado ir man apie ją papasakojo (į lietuvių kalbą ši novelė net nėra išversta) ukrainiečių režisierius Stanislav Zhyrkov. Jau pažįstu šio režisieriaus braižą, todėl laukiu spektaklio, kuriame sutilps ir juokas, ir ašaros, ir skausmas, ir atjauta, ir šviesa. Tai istorija apie meilę ir tikėjimą, ir visuomenę, kuri visada žino, kaip svarbu būti vaisingam ir daugintis, kitaip senovės gentis Pietų Amerikoje (paralelė su Lietuva) liks be žmonių. O kas, jei visi šios mažos genties žodžiai, kurių kalbą žino tik jie, išnyks? “ – klausimus Jums, žiūrovai, užduoda Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Būtent apie šią gentį televizijos laidą ir žiūri sena, praradusi atmintį, moteris Sabo ir mergina, vardu Eli. Eli kilusi iš Kanzaso, tačiau dėl tragiškų įvykių atsidūrė Lietuvoje, pas senelį… 90-ieji, Lietuva tik pakeliui tapti nepriklausoma savarankiška šalimi, kuomet 15-metė Eli atsiduria šioje jai visiškai neįprastoje keistoje šalyje. Jos mama – emigrantė iš Lietuvos, kažkada persikėlusi gyventi į JAV, tačiau dabar mamos nebėra. O šalia yra Nemunas, o upėje eršketas – didelė mitinė žuvis, kurios niekas seniai nematė. Net ir jos senelis netiki, kad Eli kada nors pavyks pagauti eršketą. Tačiau Eli atkakliai žvejoja – mama kažkada sugebėjo pagauti šią upės pabaisą, vadinasi, Eli taip pat gali. Gaila tik, kad negali mamos paklausti patarimų, kaip tą padaryti. Gaila, kad negali mamos nieko paklausti…

Pulitzerio premijos laureatas amerikiečių rašytojas Anthony Doerr novelės „Būkite vaisingi ir dauginkitės“ bei „Upė Nemunas“ pasakoja istorijas, paliečiančias gilias ir svarbias temas, bandančias suprasti esmines žmogaus būties problemas, tačiau mums, lietuviams, tai ir staigmena – rašytojas atkeliauja į Lietuvą savo tekstu. Kodėl?

Supraskite ir pamatykite spalio 25 ir 26 dienomis – PREMJEROJE Alytaus miesto teatro scenoje.

Beje, spektaklio personažus autorius kuria su didele meile ir humoru, juose mato žmones, galinčius pakeisti savo gyvenimus, gebančius tikėti, atleisti, neprarasti vilties ir jausti visą šį didžiulį pasaulį, net jei „Didysis liūdesys“ labai priartėja prie mažosios Eli, o Džina vos ne mintinai išmoko visą studijos apie paukščius knygą, kurią jai padovanojo mama. Pasaulis pilnas vilties ir meilės – tereikia visa tai pamatyti.

Bilietai čia: https://kakava.lt/renginys/premjera-bukit-vaisingi-ir-dauginkites/8874/16618

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: