Dainavos žodis

Alytiškiai pirmieji Lietuvoje turėjo galimybę išvysti filmo apie Liūnę Sutemą premjerą

Alytiškiai turėjo išskirtinę galimybę pirmieji Lietuvoje išvysti dokumentinę medžiagą (filmą), skirtą lietuvių išeivijos poetei, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatei Liūnei Sutemai atminti.

Šį vertingą projektą, kuris supažindina su išeivijos poetės kūryba ir gyvenimu, įgyvendino ir dokumentinę medžiagą (filmą) prodiusavo Alytaus ambasadorė Jungtinėse Amerikos Valstijose Sandra Avižienytė bei iš Lietuvos kilęs, šiuo metu JAV gyvenantis režisierius Arvydas Reneckis.

Liūnė Sutema, kurios tikrasis vardas Zinaida Nagytė-Katiliškienė, lietuvių literatūros istorijoje moterų kūrėjų gretose užima išskirtinę vietą. Tai vienintelė moteris poetė išeivijoje, už dvasinės poezijos puoselėjimą apdovanota Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. 2007 metais pirmoji ponia Alma Adamkienė atvežė apdovanojimą į Čikagą ir garbingai įteikė jį poetei.

Alytaus miesto teatro Didžiojoje salėje vykusio renginio metu svečiai galėjo ne tik stebėti autentiškus dokumentinėje medžiagoje užfiksuotus Liūnės Sutemos pasakojimus apie jos kūrybą, gyvenimo istoriją bei patirtis, bet ir pasiklausyti režisieriaus Arvydo Reneckio atveriamų įspūdžių apie susitikimų su Liūne Sutema metu užfiksuotus jos asmenybės bei gyvenimo istorijos faktus. Scenoje taip pat skambėjo jautriai Sandros Avižienytės skaitomos Liūnės Sutemos eilės.

Muzikos mokyklos mokinė Liepa Jankauskaitė (mokytoja metodininkė Edita Radvilavičienė) kanklėmis paskambino Jono Švedo kūrinį „Mane motulė barė“.

Renginio iniciatorius pasveikino Alytaus miesto savivaldybės vicemerė Jurgita Šukevičienė, Lietuvos Respublikos Seimo narys Julius Sabatauskas bei į renginį susirinkę svečiai.

Po dokumentinės medžiagos (filmo) premjeros Alytuje filmą planuojama rodyti Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje Kaune, Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje, Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekoje ir Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje.

Renginio mecenatas – Lietuvių Fondas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: