Dainavos žodis

Spalio pirmąjį savaitgalį į šiltus kraštus išlydėti sparnuočiai

Spalio 4-6 dienomis vyko tradiciniai Paukščių palydų renginiai daugelyje Lietuvos vietų, ne išimtis ir Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija. „EuroBirdwatch“ renginiai vyko Žuvinto biosferos rezervate, Metelių, Aukštadvario ir Vištyčio regioniniuose parkuose.

„Nors Žuvinto gervės nebesulaukė palydų dalyvių ir išplasnojo savaite anksčiau, bet šiemet ežeras kaip niekad dosnus vandens paukščiais – laukiais, rudagalvėmis antimis, pilkosiomis žąsimis – skaitlingiausiomis užfiksuotomis rūšimis. Be jų šventės dalyviai turėjo galimybę stebėti ir paskutines šelmenines kregždes, net 9 šiltose oro srovėse besisukančių jūrinių erelių viražus, itin gausius pempių, varnėnų ir didžiųjų baltųjų garnių būrius. Iš retesnių rūšių pavyko užfiksuoti javinės lingės patiną ir kelis nendrių viršūnėse besisupančių ūsuotųjų zylių būrelius. Iš viso paukščių palydų metu Žuvinto ežere ir jo apylinkėse buvo stebėtos net 56 skirtingos sparnuočių rūšys, o bendras suskaičiuotas rezultatas 8491“, – įspūdingais skaičiais džiaugėsi Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos ekologas Arūnas Pranaitis.

Surinkti duomenys buvo užregistruoti ir išsiųsti Lietuvos ornitologų draugijai, kuri susumavusi visos Lietuvos stebėjimus gavo galutinį stebėtų sparnuočių skaičių: 171 531, kurį perdavė tarptautinei „EuroBirdwatch“ organizacijai.

„Dėkojame visiems prisidėjusiems ir džiaugiamės, kad kasmet vis daugėja paukščių pažinimu besidominčių ir prie sparnuočių skaičiavimo prisijungiančių žmonių. Kviečiame ir toliau aktyviai dalyvauti kasmetiniuose paukščių palydų ir sutiktuvių renginiuose“, – sako Žuvinto biosferos rezervato grupės patarėjas Tomas Pikūnas.

Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos ruošta informacija

Nuotraukos E.Sukackienės

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: