Dainavos žodis

Dienos chirurgijos centre – profesionali, greita ir efektyvi pagalba

Dienos chirurgijos centro vadovas Raimundas Kunevičius.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Dienos chirurgijos centras, kitais metais minėsiantis veiklos dvidešimtmetį, yra vienas moderniausių šalies centrų. Jame dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, sukomplektuota pažangi medicinos įranga.

Išskirtinis ligoninės padalinys

„Tai vienintelis Dienos chirurgijos centras visoje Pietų Lietuvoje, į kurį gerinti sveikatos atvažiuoja ne tik Dzūkijos, bet ir kitų Lietuvos regionų gyventojai“, – sakė Dienos chirurgijos centro vadovas Raimundas Kunevičius.

Centre teikiamos visų chirurginių specialybių paslaugos. Kasdien čia atliekamos chirurginės, ortopedinės, traumatologinės, ausų, nosies, gerklės, ginekologinės, oftalmologinės, urologinės bei plastikos ir kraujagyslių operacijos. Platus paslaugų spektras ir profesionalūs specialistai Alytaus Dienos chirurgijos centrui užtikrina aukštą vietą moderniausių šalies centrų sąraše.

Keturiose palatose yra 15 lovų, tačiau pacientų, kuriems suteikiamos paslaugos, skaičius per dieną gali išaugti ir iki 20. „Teikiame ir ambulatorinės chirurgijos paslaugas – kai atlikus operaciją paciento būklės stebėti nereikia, jis iš karto išleidžiamas į namus“, – aiškino R. Kunevičius. Vidutiniškai per parą centre priimama 12–15 pacientų, o per metus jame atliekama daugiau kaip 2300 įvairiausio profilio operacijų. Apie 30 proc. pacientų srauto sudaro vaikai.

Jei atliekama bendrinė nejautra, užtrunkanti iki valandos, pacientas centre praleidžia 5–6 valandas. Operuojant gerklės ligas, dėl prevencijos ir galimų komplikacijų pacientas stebimas maksimaliai ilgai. Tokie pacientai priimami, kai tik centras atidaromas, ir išleidžiami 18 valandą.

Labai svarbus centro kaip ligoninės padalinio išskirtinumas, kad pacientai gavę reikalingas paslaugas gali gydymą tęsti namuose, kur visų žaizdų gijimas yra geresnis, mažesnė infekcijų tikimybė bei pats žmogus jaučiasi geriau nei ligoninėje.

„Didelę reikšmę sėkmingam gydymo ir sveikimo procesui turi ir tai, jog pacientą operuoja jį konsultavęs gydytojas, apie kurį žmogus būna surinkęs jam svarbią informaciją – rekomendacijas, atsiliepimus. Tai dalis operacijos sėkmės“, – pabrėžė R. Kunevičius.

Centre atliekamos visų chirurginių specialybių operacijos.

Dominuoja kataraktos operacijos

Anot R. Kunevičiaus, daugiausiai atliekama akių operacijų, kataraktos operacijos yra dominuojančios. „2005 metais kovo pradžioje atidarius centrą, gegužės pabaigoje jau buvo atlikta pirmoji kataraktos operacija. Kasmet tokių operacijų oftalmologai atlieka po 800–900. Būna dienų, kai atliekamos net 9 operacijos“, – akcentavo centro vedėjas.

Jo teigimu, prieš kelerius metus buvo atnaujinta akių operacinė, padedant Alytaus rajono savivaldybei nupirkti nauji itin aukštos kokybės aparatai, kurių tuo metu neturėjo nė didmiesčių klinikos. Prieš kiek daugiau nei metus nupirktas naujas mikroskopas, lęšiuko šalinimo aparatas, modernus operacinis stalas ir kita įranga.

„Didelis kataraktos operacijų skaičius nerodo, jog sparčiai prastėja gyventojų akių sveikata, greičiau tai lemia fiziologinės priežastys. Anksčiau, kai tokių operacijų buvo atliekama mažiau, žmonės gyveno susitaikę su blogu matymu. Dabar senjorai gauna gerą paslaugą ir dažniausiai, atlikus operaciją, nereikia net akinių. Centre atliekama dar viena su regėjimu susijusi plastinė operacija – pakeliami užkritę vokai ir atstatoma gera matymo funkcija“, – pasakojo R. Kunevičius.

Jau kelerius metus atliekamos ir kojų venų varikozės lazerinės operacijos, kurių poreikis vis didėja. Pagal naują metodiką lazeriniu aparatu atliekamos operacijos yra mažai skausmingos, joms pakanka vietinės nejautros.

Moderni įranga leidžia teikti kokybiškas paslaugas. (Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės nuotr.)

Centras atnaujinamas

Pastaruoju metu atnaujinami visi ligoninės padaliniai. „Dienos chirurgijos centras taip pat bus atnaujintas, jau numatyta ir reikalinga pinigų suma. Bus atnaujintos visos operacinės, stalai, instrumentariumas, apšvietimai, kitaip sakant, viskas, kas pagerina chirurginę pagalbą. Jau keičiami seni morališkai nusidėvėję narkozės aparatai“, – džiaugėsi pokyčiais centro vadovas pridurdamas, jog tolimesnis siekis yra atnaujinti visą centrą – palatų įrangą, pačias lovas, kad jos būtų kuo patogesnės ligoniams.

Kadangi net ir pažangiausia įranga be specialistų yra bevertė, numatytas ir naujų gydytojų bei kito medicinos personalo didinimas. Visi šie pokyčiai padės ženkliai sumažinti laukiančių pacientų eiles ir greičiau pagerins jų gyvenimo kokybę.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: