Dainavos žodis

Daugiabučio renovacija: investicijos, galinčios pagerinti tiek pastato išvaizdą, tiek jo funkcionalumą

Daugiabučio renovacija – tai ne tik paties namo sutvarkymas tam, kad gyventojai galėtų sutaupyti. Renovavę namą žmonės gali gyventi kokybiškiau, tvariau ir moderniau.

Yra keletas žingsnių, kuriuos svarbu atlikti renovuojant namą – pakeisti langus ir laiptinių duris bei atnaujinti balkonus.

Geriausias sprendimas – visus senus langus pakeisti naujais

Langai yra viena iš svarbiausių namo dalių, lemianti tiek estetinę išvaizdą, tiek šilumos izoliaciją. Per senus, nesandarius langus prarandama šiluma, dėl ko padidėja šildymo išlaidos. Be to, seni langai dažnai nesuteikia pakankamos garso izoliacijos, o jų estetinis vaizdas gali neatitikti šiuolaikinių standartų.

Renkantis naujus langus, svarbu atsižvelgti į jų medžiagas ir konstrukciją. Populiariausi langų tipai:

  • Plastikiniai (PVC) langai – tai vieni iš dažniausiai pasirenkamų dėl jų geros kainos ir šilumos izoliacijos savybių. PVC langai nereikalauja daug priežiūros ir yra atsparūs drėgmei bei saulės poveikiui.
  • Mediniai langai – natūralaus medžio langai suteikia namui autentiškumo ir šilumos pojūtį. Jie yra draugiški aplinkai, pasižymi puikia izoliacija, tačiau reikalauja daugiau priežiūros, kad būtų išvengta pelėsio, puvimo ar išblukimo.
  • Aliuminiai langai – puikus pasirinkimas tiems, kas vertina modernumą ir ilgaamžiškumą. Aliuminio langai yra labai tvirti, ilgaamžiai, tačiau mažiau izoliuoja šilumą, todėl dažniausiai naudojami su termoizoliaciniais tarpais.
  • Kombinuoti langai – tai langai, pagaminti iš kelių medžiagų (pavyzdžiui, medžio ir aliuminio). Tokie langai jungia geriausias abiejų medžiagų savybes – ilgaamžiškumą ir estetiką.

Keičiant langus, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų šilumos izoliacijos savybes, kurias dažniausiai apibrėžia šilumos perdavimo koeficientas (Uw). Kuo mažesnis šis koeficientas, tuo geriau langai sulaiko šilumą. Renkantis langus su žemesniu Uw rodikliu, galima sumažinti energijos sąnaudas ir padidinti namo energinį efektyvumą.

Modernūs langai dažnai turi dvigubus arba trigubus stiklo paketus, užpildytus inertinėmis dujomis (pavyzdžiui, argonu), kas dar labiau pagerina izoliacines savybes. Be to, svarbu pasirinkti langus su specialia šilumą atspindinčia danga, kuri neleidžia šilumai išeiti iš namų žiemą ir apsaugo nuo perkaitimo vasarą.

Gyvenantiems triukšmingoje aplinkoje, svarbu rinktis langus su gera garso izoliacija. Šiuolaikiniai langai gali žymiai sumažinti išorės triukšmą, ypač jei yra su trigubais stiklo paketais arba specialiais garso izoliacijos sluoksniais.

Nors šiuolaikiniai langai pasižymi puikiu sandarumu, svarbu užtikrinti ir tinkamą patalpų vėdinimą. Langai su integruotomis mikroventiliacijos sistemomis leidžia reguliariai vėdinti patalpas, neprarandant per daug šilumos. Tai padeda išvengti kondensato susidarymo ir pelėsio problemų.

Langų dizainas gali stipriai pakeisti namo išvaizdą. Rinkoje yra platus spalvų, rėmų dizaino ir formų pasirinkimas. Plastikiniai langai dažnai gaminami su medienos imitacija, todėl galite rinktis ir klasikinį, ir modernų stilių.

Nors langų keitimas gali atrodyti kaip didelė investicija, tai ilgalaikis sprendimas. Nauji, kokybiški langai padeda sumažinti šildymo ir vėsinimo išlaidas, pagerina gyvenimo komfortą ir gali netgi padidinti jūsų būsto vertę.

Brangiausias, tačiau geriausias sprendimas yra visus senus langus pakeisti naujais. Ilgainiui ši priemonė atsipirks finansiškai, nes sumažės energijos sąnaudos ir kartu išlaidos už šildymą. Aukštos kokybės langai ne tik pagerins garso bei šilumos izoliaciją, užtikrins geresnę apsaugą nuo įsilaužimo, bet ir pakils gyvenimo kokybė ir jūsų nekilnojamo turto vertė. Esant galimybei, galima padidinti langų plotą ir taip į savo namus įsileisti daugiau šviesos.

Neatsiejama buto dalis – balkonas

Kitas svarbus ir neišvengiamas etapas, renovuojant namą, yra balkono atnaujinimas. Pastatui jis suteikia ne tik estetinę išvaizdą, bet ir atlieka praktinę funkciją, kai pagerinama gyvenimo kokybė. Renovacijos metu rekomenduojama balkonus stiklinti, kad būtų išlaikytas namo vientisumas.

Pažvelgus į senų ir nerenovuotų daugiabučių namų balkonus šiurpiai atrodo ne tik jų estetinis vaizdas, bet nerimą kelia ir saugumas.

Ilgainiui balkonai, ypač veikiami nepalankių oro sąlygų, gali prarasti savo struktūrinį stabilumą, estetines savybes bei izoliacines funkcijas. Atnaujinimo darbai padeda išsaugoti ar pagerinti jų ilgaamžiškumą, užtikrinti saugumą bei komfortą. Tinkamai prižiūrėti ir renovuoti balkonai taip pat gali žymiai prisidėti prie bendros namo energinio efektyvumo, padėti sutaupyti energijos išlaidas bei padidinti pastato vertę.

Specialistai pabrėžia, kad vienu metu tvarkyti visus namo balkonus yra pigiau. Svarbu ir tai, kad bendros namo renovacijos metu pagal poreikį yra sutvirtinama pati balkono konstrukcija, o taip jis tampa apsaugotas nuo aplinkos poveikio.

Įstiklinus balkoną pailginamas jo eksploatavimo laikas. Todėl gyventojai, kurie priėmė sprendimą renovuoti savo daugiabutį namą, turėtų rimtai pasvarstyti ir apie balkonų stiklinimą. Juk balkono įstiklinimas leidžia susikurti erdvę, kurioje jauku ir gera bus ištisus metus. Įstiklinus balkoną jame galima įkurti poilsio erdvę ar laikyti tam tikrus daiktus.

Laiptinių durų keitimas renovacijos metu: ką reikia žinoti?

Laiptinių durys yra viena pagrindinių apsaugos nuo pašalinių žmonių ir vagysčių priemonių. Todėl itin svarbu, kad naujos durys būtų pagamintos iš tvirtų, patvarių medžiagų, kurios gali užtikrinti ilgalaikį naudojimą. Rekomenduojama rinktis metalines arba šarvuotas duris, kurios pasižymi didesniu atsparumu smūgiams bei mechaniniams pažeidimams.

Durų užraktai taip pat turi būti aukštos kokybės, kadangi būtent nuo jų priklauso, kaip gerai apsaugotas bus pastatas. Šiuolaikiniai užraktai su daugiau nei vienu raktu ar kodiniu mechanizmu suteikia papildomą saugumo lygį.

Laiptinių durys, kaip ir langai, turi didelę įtaką pastato šilumos izoliacijai. Renovuojant daugiabučius, dažnai siekiama pagerinti jų energetinį efektyvumą, tad svarbu, kad naujosios durys būtų termoizoliacinės. Tai padeda sumažinti šilumos nuostolius per laiptines bei sumažinti bendras pastato šildymo išlaidas.

Durų su papildomomis izoliacinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, poliuretano užpildu ar dvigubais stiklo paketais, pasirinkimas leis ilgiau išlaikyti šilumą pastato viduje.

Be šilumos izoliacijos, daugeliui gyventojų svarbus ir triukšmo lygis. Tinkamai pasirinktos laiptinių durys gali padėti sumažinti triukšmą, sklindantį iš išorės arba kaimynų. Storus durų lakštus ir garso izoliacinius sluoksnius turinčios durys užtikrins komfortą ir mažesnį triukšmo lygį namuose.

Renovacijos metu svarbu nepamiršti ir estetinės pastato pusės. Nors laiptinių durys pirmiausia turėtų būti funkcionalios, jų dizainas taip pat turi atitikti bendrą pastato stilių. Moderniuose projektuose galima rasti durų, kurios derina tiek estetiką, tiek saugumą – šiuolaikinės durys gali būti minimalistinio dizaino, su stiklo intarpais arba įvairių spalvų, priderintų prie pastato fasado.

Laiptinių durys dažnai susiduria su tiesioginiu kontaktu su lauko oro sąlygomis. Lietus, vėjas, sniegas ar net drėgmė gali neigiamai paveikti durų būklę. Todėl svarbu rinktis duris, atsparias korozijai, UV spinduliams bei kitiems atmosferos veiksniams. Pavyzdžiui, cinkuotos plieno durys ar durys su specialia apsaugine danga gali būti puikus sprendimas.

Nors naujos laiptinių durys gali kainuoti daugiau nei jų paprastesni variantai, svarbu vertinti šią investiciją ilguoju laikotarpiu. Kokybiškos durys tarnaus ilgus metus, o tai sumažins poreikį jas dažnai remontuoti ar keisti. Be to, gerai izoliuotos ir saugios durys gali padidinti butų vertę bei bendrą gyvenimo kokybę pastate.

Parengė Komunikacijos skyrius

Turite klausimų? Norite daugiau sužinoti apie būsto renovaciją?

Apie renovacijos programas konsultuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra, https://apva.lrv.lt/lt/

Konsultacijų centro tel. +370 614 99 699.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: