Dainavos žodis

Merė R. Vitkauskienė: „Būtina atvirai kalbėtis net ir nepatogiomis temomis“

Daug metų vien tik gražiais žodžiais maitinta Miroslavo seniūnijos bendruomenė į susitikimą su Alytaus rajono vadovais atvyko su ilgu sąrašu ankstesnės valdžios taip ir neįvykdytų pažadų. Gyventojai vieną po kito žėrė klausimus, pradedant kelių asfaltavimu ir greideriavimu, baigiant atliekų, kapinių tvarkymu, poilsiaviečių įrengimu.

„Miroslavo seniūnijoje per artimiausius kelerius metus planuojamos ženklios investicijos – į kelius, vandentiekio ir nuotekų sistemas, viešąsias erdves, gimnaziją. Negaliu atsakyti už ankstesnės valdžios žodžius ir (ne)veiksmus. Tačiau galiu atvirai kalbėtis su gyventojais net ir nepatogiomis temomis. Visus mažesnius ir didesnius projektus ir darbus aptarėme su gyventojais. Taip pat išgirdome bendruomenės problemas, su kuriomis žmonės susiduria kasdieniame gyvenime, ir lūkesčius, pasiūlymus, ko reikia, kad gyventi čia būtų geriau ir saugiau. Nuoširdžiai dėkoju visiems už diskusiją ir norą kurti, gerinti, puoselėti“ – po susitikimo sakė Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė.

Dėmesys rajono keliams

Daugiausia gyventojų klausimų ir prašymų rajono vadovai sulaukė dėl žvyruotų kelių asfaltavimo. Gyventojai skundėsi ir dėl anksčiau nekokybiškai suremontuotų kelių.

Vicemeras Aurimas Truncė užtikrino, kad pastabos dėl kelių bus įvertintos. „Esame žiedinė savivaldybė, esame didelis ir platus rajonas, turime daugiau nei 800 km neasfaltuotų kelių, kurie yra visose seniūnijose, ir visoms reikia išdalinti kelių remontui skirtas lėšas. Iš tikrųjų, tai didelis iššūkis savivaldybei“, – sakė vicemeras.

Svarbiausia žinia, kurią Miroslavo seniūnijos gyventojai išgirdo iš merės lūpų, kad jau šiemet bus pradedamas asfaltuoti kelias Mankūnai–Pupasodis–Balkasodis bei dviejų kilometrų kelio Miroslavas–Laukinčiai–Pošnia ruožas. Likę du kilometrai bus asfaltuoti per artimiausius kelerius metus. Dar šiais metais planuojama sutvarkyti kelio Vankiškiai–Dapkiškės ruožus ir pralaidą. Einamasis kelių remontas šiemet taip pat numatytas atkarpoje Remeikiai–Obelytės girukė.

Dar šiais metais planuojama pradėti kelių Luksnėnai–Kurnėnai–Laburdiškės, Miroslavas–Jurgiškiai ir Cigoniškiai–Obelninkai projektavimą.

Daugiau tvarkos ir saugumo

Per artimiausius kelerius metus planuojamas kelių Parėčėnai–Remeikiai, Balkasodis–Plenta, Zizėnai–Dapkiškės asfaltavimas, kelią Geištarukai–Miroslavas planuojama asfaltuoti per du etapus.

„Palyginus su ankstesniais metais, keliams šiemet planuojame skirti beveik 8 milijonais daugiau, – sakė merė Rasa Vitkauskienė. Iš viso Alytaus rajono infrastruktūrai planuojama skirti daugiau nei 14 mln. Eur. Iš jų daugiausia numatyta keliams ir gatvių infrastruktūrai: asfaltavimui, priežiūrai, apšvietimui.

Sulaukta ir gyventojų klausimų dėl centrinio Miroslavo šaligatvio, kuris nuolat užlietas. „Nei pėsčiam eiti, nei su valtim plaukti. Patys matėme, taip būti negali. Manau, kad per artimiausius kelerius metus pavyks suremontuoti“, – juokavo vicemeras Aurimas Truncė, apibūdindamas gatvės ir šaligatvio vietą, ties kuria kaupiasi vanduo.

Seniūnijos gyventojai teiravosi ir apie galimybes prisijungti prie vandentiekio ir nuotekų tinklų. „Vandentvarkos ir nuotekų tinklų plėtra numatyta visame rajone, taip pat ir Miroslave. Šiuo metu yra rengiamas specialusis vandentvarkos planas“, – patikino merė R. Vitkauskienė.

Ženklios investicijos į gimnaziją

Rūpinantis ugdymo įstaigos bendruomenės saugumu, bus suremontuota triaukščio mokyklos pastato vakarinė siena (atšokęs dekoratyvinis tinkas, išsipūtusi apšiltinimo vata). Papildomai numatyta suremontuoti apie 1 500 kvadratinių metrų pastato.

Įgyvendinant projektą „Tūkstantmečio mokyklos“ Alytaus r. Miroslavo gimnazijoje bus įrengta sporto ir žaidimų aikštelė, lauko klasė – kupolas. Planuojama gimnazijoje įrengti nuožulnų neįgaliųjų keltuvą, atnaujinti 3D klasę. Projekto lėšomis taip pat numatytas kabinetų atnaujinimas: interaktyvių ekranų, kompiuterių, 5–12 kl. mokinių mobilių stalų, ergonomiškų kėdžių įsigijimas. Vyks įvairūs mokymai mokytojams, stažuotės.

Mokinių mamos išreiškė rūpestį tokiomis įsisenėjusiomis problemomis, kaip maisto kokybė ir didelės kainos Miroslavo gimnazijos valgykloje.

„Kokybiškas vaikų maitinimas yra labai svarbus klausimas. Jis jau sprendžiamas, o kad rajono mokyklose ne pati geriausia maisto kokybė, deja, teko įsitikinti ir pačiai apsilankius vienos iš rajono gimnazijų valgykloje“, – neslėpė rajono vadovė.

Tvarkomos viešosios erdvės

Gražinant rajono viešąsias erdves, kad čia būtų jauku, gražu ir išties gera gyventi numatytas ir viešosios erdvės prie Kumečių tvenkinio sutvarkymas. Čia suplanuota pastatyti medinę sceną, kurioje galėtų vykti nedideli kultūriniai renginiai, įrengti suoliukus bei šiukšliadėžes.

Gausiai susirinkę Miroslavo seniūnijos gyventojai teiravosi, ar planuojama sutvarkyti viešojo transporto stotelę Buckūnuose. „Tokie darbai numatyti per artimiausius kelerius metus“, – patikino vicemeras A. Truncė.

Aikštelės prie daugiabučio ir kapinių

Tarp planuojamų darbų įvardinta ir aikštelės prie daugiabučio sutvarkymas – išplečiant ją ir paklojant naują asfalto dangą. Taip pat planuojama sutvarkyti ir išasfaltuoti automobilių stovėjimo aikštelę šalia kapinių. Į gyventojų prašymus, kad, pavyzdžiui, prie Kumečių bendruomenės namų labai reikalingas biotualetas, merė atsakė trumpai ir aiškiai: „Bus!“.

Atitinkamą dėmesį planuojama skirti ir kultūriniam krašto paveldui – Dainavos parko skulptūras ketinama atnaujinti ir perkelti į Kurnėnus prie unikalios Lauryno Radziukyno mokyklos, kur jomis galėtų grožėtis svečiai iš visos Lietuvos bei užsienio.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: