Dainavos žodis

Alytaus kolegija tapo Kauno kolegijos filialu

Kauno kolegijos Alytaus filialas. (Kauno kolegijos Alytaus filialo nuotr.)

Įgyvendinant Vyriausybės inicijuotą valstybinių kolegijų tinklo stiprinimą, nuo liepos 1-osios Alytuje nebeliko savarankiškos aukštosios mokyklos – Alytaus kolegijos, kuri po reorganizacijos tapo Kauno kolegijos filialu.

22-oji absolventų ir 9-oji tarptautinių studentų laida tapo paskutinėmis Alytaus kolegijos laidomis, kurioms buvo įteikti šios aukštosios mokyklos diplomai. Nuo šiol Alytaus fakulteto absolventams bus įteikiami Kauno kolegijos diplomai.

„Kauno kolegijos Alytaus padalinyje planuojama įgyvendinti Lietuvoje dar neišbandytą bendruomenės kolegijos koncepciją. Kolegijos padalinys teiks paslaugas jį supančiai Alytaus regiono bendruomenei, o jo veikla bus grindžiama mokymosi visą gyvenimą principais: vykdomos aukštojo mokslo studijos, veiksiančiame STEAM atviros prieigos centre įgyvendinamos mokinių formaliojo ir neformaliojo ugdymo veiklos, atliekami tiriamieji darbai ir projektai, teikiamos kvalifikavimo ir perkvalifikavimo paslaugos“, – rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pranešime.

Kauno kolegijos direktoriaus dr. Andriaus Brusoko teigimu, įsiklausius į savivaldos, regiono darbdavių poreikius, jau šiais metais Alytaus fakultetas stojantiesiems pasiūlys naujas studijų programas – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, socialinio darbo. Regione bus plėtojama bendruomenės kolegijos idėja, kai siūlomos formalaus ir neformalaus mokymo programos atitiks lokalius poreikius.

Kauno kolegijos direktorius dr. Andrius Brusokas. (Kauno kolegijos nuotr.)

Pokyčiams įgyvendinti į Alytaus fakultetą planuojama nukreipti 4 mln. eurų vertės investicijas. „Mūsų atveju valstybės investicijos, skirtos jungimui, artimiausiais metais bus sutelktos mokslinių taikomųjų tyrimų centro, vadinamojo Foodtech and Health Innovation Hub, atsiradimui. Centras bus orientuotas į maisto ir sveikos gyvensenos tyrimus ir inovacijų vystymą. Ketiname telkti dėmesį IT, robotikos sprendimų paieškai medicinos, maisto mokslo srityse, plėtosime sveikatai palankių maisto produktų kūrimą“, – sakė Kauno kolegijos direktorius.

Dr. A. Brusokas pabrėžė, jog centre planuojamos veiklos, atliepiančios tvarių maisto sistemų koncepciją, vykdomi tyrimai prisidės prie siekio persiorientuoti į veiksmingesnę ir tvaresnę agromaisto sistemą, skirtą užtikrinti tvarią maisto gamybą ir sveiką žmonių mitybą.

Primename, kad buvusios Alytaus kolegijos valdymo organai, Alytaus regiono plėtros taryba, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo asociacija, Lietuvos verslo konfederacija nuo pat pradžių pritarė ir palaikė Alytaus kolegijos prisijungimui prie Klaipėdos universiteto, nes ŠMSM buvo leidusi pačioms kolegijoms nuspręsti, prie ko jungtis – kitų kolegijų ar universitetų, tačiau priimant nutarimą, į tai nebuvo atsižvelgta.

Didžiosios dalies alytiškių taip pat nenudžiugino žinia apie Alytaus kolegijos tapimą kitos kolegijos filialu ir jie išreiškė savo nuomonę socialiniuose tinkluose: „Koks liūdesys… o Marijampolei pasisekė“, „Viena geriausių kolegijų ir joje dirbantys žmonės nuostabūs. Labai gaila“, „Taip vykdoma regionų skatinimo, bet iš tiesų naikinimo politika“, „Labai labai gaila, bet šiems sprendimams įrankius suteikė gyventojai“, „Buvau šios kolegijos dėstytoja ir labai tuo didžiavausi. Sutikau gerų, profesionalių kolegų. Man širdį skauda, kad taip daug buvo kalbėta aukštoji mokykla Alytuje, aukštoji mokykla, o dabar pf, pf ir nėra. O dar kai kas kliedi apie universitetus. Juokas pro ašaras. Alytus darosi provincijų provincija“.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: