Arbūzo ir fetos derinys – daugelio jau atrastos salotos, kurios yra tapusios kone sinonimu vasarai. Pradėjus taip valgyti arbūzus, nebegalima sustoti. Lengvai pagaminamos, nebrangios ir ypač gaivios salotos dažnam tampa greitais pusryčiais ar priešpiečiais. Tačiau „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pataria, kad vos su keliais patobulinimais jos gali virsti ir daugiausiai dėmesio sulaukiančia lėkšte ant vaišių stalo. Išleisite visai nedaug, o jomis nustebinsite net gurmanus.
Daugiau naudos nei atrodo
Arbūzas daugeliui lietuvių yra mėgstamiausias vaisius, todėl jo kainas tirpdantis vidurvasaris – puikus metas šių gaivių raudonų gražuolių valgyti iki valiai. Jo populiarumas tik auga – pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, arbūzų šiemet parduodama apie 20 proc. daugiau nei pernai.
„Šiltojo metų laiku gerokai išauga įvairių šviežių vaisių, daržovių ir uogų paklausa: trešnių, šilauogių, kaulavaisių, agurkų, pomidorų ir kitų lietuviškų gėrybių. Tačiau neabejotinas vasaros karalius yra arbūzas. Tai sezoninius vaisius, todėl pirkėjai skuba juo atsidžiaugti – retas pirkėjas išeina iš parduotuvės be jo. Vasarą jų parduodame net 65 kartais daugiau nei žiemą“, – sako G. Kitovė.
Beveik visas vaisius – vien vanduo, todėl jį ypač verta skanauti karštomis dienomis, taip papildant skysčių atsargas organizme. Tačiau arbūzo nauda yra gerokai didesnė nei tik skonis ir atgaiva karštą dieną, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Nors ir mėgstami, tačiau kartais arbūzai pernelyg nuvertinami. Kalbėdami tik apie skonį ir vandens kiekį, žmones pamiršta ir jų maistinę vertę. Juose yra mažai kalorijų ir cukraus, tačiau netrūksta vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Valgydami arbūzų organizmui suteiksite vitamino C, parūpinsite kalio, vitaminą A ir B6, todėl jie puikiai papildo sveiką mitybą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Kodėl arbūzas ir feta – taip skanu
Jei norite, kad gaivusis arbūzas būtų dar skanesnis, patiekite jį taip, kaip tai daroma daugelyje Viduržemio jūros regiono šalių, įskaitant Graikiją, Turkiją ir Izraelį: su feta. Vėsaus arbūzo traškumas ir saldumas bei sūri, kreminė feta puikiai dera tarpusavyje.
„Arbūzo ir fetos salotų derinio fenomenalumo paslaptis glūdi ir tame, kad iš esmės jam daugiau nieko nereikia – nei druskos, nei pipirų, nebūtinas nei padažas. Todėl labai svarbu, kad šių produktų kokybė būtų tikrai gera. Pasirinkite sunkų, tamsiai žalią arbūzą, kurio vienoje pusėje yra sodrios spalvos geltona dėmė. Tuo tarpu fetą geriau rinktis ne kubeliuose, jau susmulkintą, o jos stačiakampį. Susmulkinta neretai sausesnė ir grūdėtesnė nei sūryme supakuota feta“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Vien arbūzas ir feta jau suteiks nuostabų kulinarinį potyrį, tačiau tobulėjimui erdvės taip pat yra. Dar vienas ar keli nebrangūs priedai padės suruošti tokias salotas, kurios prilygtų ir prabangiuose restoranuose ruoštoms.
Pridėkite šviežių žolelių ar daržovių. Vienas paprasčiausių ir pigiausių būdų suteikti arbūzo ir fetos salotoms naują skonio dimensiją yra pridėti šviežių žolelių. Populiariausios šiam deriniui tinkančios žolelės yra mėta ir bazilikas. Gaivus ir švelniai aštrus mėtų skonis puikiai dera su arbūzo saldumu ir feta sūrio sūrumu. O intensyvus baziliko aromatas ir skonio gilumas suteikia salotoms ypatingo išskirtinumo.
„Tuo tarpu šviežios daržovės, tokios kaip agurkai arba raudonasis svogūnas, duos ir papildomo traškumo. Raudonojo svogūno rekomenduoju nepadauginti, kad jo skonis neužgožtų kitų. Žolelių, daržovių pridėjimas ne tik praturtins arbūzo ir fetos salotų skonį, bet ir suteiks joms papildomą spalvų įvairovę, kas padaro patiekalą patrauklesnį“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė.
Įdėkite uogų, riešutų ar sėklų. Tai suteiks papildomo skonio, pridės tekstūros kontrasto, o organizmui bus ir dar naudingiau.
„Visų pirma, verta išnaudoti sezonines uogas – pavyzdžiui, populiariąsias šilauoges. Lėkštė iškart bus spalvingesnė, žaismingesnė, o juk retas nemėgsta šių uogų. Taip pat arbūzo ir fetos salotose dera riešutai ir sėklos. Skrudinti migdolai yra puikus pasirinkimas, nes jie suteikia salotoms švelnaus riešutų skonio ir traškumo. Kita skani alternatyva yra pistacijos. Arba galima apibarstyti sezamo sėklomis, prieš tai jas lengvai pakepinus ant keptuvės, kad išryškėtų jų skonis“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Išbandykite naujus padažus. Trečias būdas suteikti arbūzo ir feta salotoms naują skonį yra išbandyti įvairius padažus. Klasikinis variantas – paprastas alyvuogių aliejus ir citrinų sultys arba tiesiog balzamiko actas – yra puikus, tačiau yra daugybė kitų variantų, kurie gali suteikti salotoms naują amplua.
„Jeigu mėgstate balzamiko actą, pabandykite į sumaišyti su šiek tiek medaus. Tai arbūzų ir fetos salotoms duos dar papildomą saldumo-rūgštumo balansą. Jeigu namuose gausu krapų, sumaišykite juos su jogurtu, citrinos sultimis, šiek tiek druskos ir lengvai apšlakstykite salotas. Bus gaivu, kremiška ir kvepės šviežiais krapais“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.