Dainavos žodis

Kario savanorio Artūro Sakalausko atminimą pagerbė ir Alytaus rajono savivaldybės vadovai

Rugpjūčio 21-oji – parlamento gynėjo, kario savanorio Artūro Sakalausko žūties diena. Šiandien buvo paminėtos 33-iosios jo mirties metinės. Nepriklausomybės gynėjo atminimą pagerbė ir Alytaus rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė, administracijos direktorius Vytas Arbačiauskas.

Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, vyko pagerbimo ceremonija prie A. Sakalausko kapo bažnyčios šventoriuje, kurioje dalyvavo savanorio mama Genovaitė Sakalauskienė, sesuo, artimieji, bendražygiai, Seimo narių, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės, savivaldybių, valstybinių ir visuomeninių organizacijų, karinių ir sukarintų struktūrų atstovai.

A. Sakalauskas ir visi žuvusieji už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę pagerbti tylos minute ir trimis pagarbos ir atminimo salvėmis, kurias atliko Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai. Minėjimo dalyviai padėjo gėlių ant A. Sakalausko kapo.

Į susirinkusius kreipėsi A. Sakalausko mama G. Sakalauskienė. „Šiandien aš didžiuojuosi. Didžiuojuosi, kad karys savanoris Artūras Sakalauskas, mano sūnus, žuvo gindamas Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Garbė jam, garbė ir visiems didvyriams, kurie gynė Lietuvą, Lietuvos laisvę ir nepriklausomybė“, – sakė žuvusio kario mama ir pabrėžė, kad Lietuva gyvuos, kol bus kariai savanoriai ir kariuomenė. G. Sakalauskienė žodžiu pagerbė ir 1919 metais Nepriklausomybės kovose žuvusio pirmojo Lietuvos karininko Antano Juozapavičiaus atminimą, kurio kapas yra šalia jos sūnaus kapo.

Sakalauskas tapo paskutiniąja auka XX amžiuje, žuvusia už Lietuvos Nepriklausomybę 1991 m. rugpjūčio 21 d., žlungant pučui. Sovietų armijos provokacijos metu Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariais. Pasipriešinimo metu Alytaus rinktinės savanoris A. Sakalauskas žuvo, dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

Karys savanoris A. Sakalauskas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus pirmojo laipsnio ordinu, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių kūrėjo medaliais.

A. Sakalauskas gimė 1963 m. spalio 26 d. Alytuje. Jo senelis Antanas Letkauskas buvo Lietuvos Nepriklausomybės kovų dalyvis, Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: