Dainavos žodis

Dviračių gatvė – žingsnis švaresnio oro ir sveikesnio gyvenimo link!

Nuo pavasario Alytus turi pirmąją dviračių gatvę! Tai dalis S. Dariaus ir S. Girėno g. ir dalis J. Basanavičiaus g.

Kuo dviračių gatvė skiriasi nuo paprastos?

Dviračių gatvė turi tris esminius išskirtinumus: 1. dviračiams leidžiama važiuoti per visą gatvės plotį, nesilaikant dešiniojo krašto taisyklės; 2. automobilininkams dviratininkų negalima lenkti išvažiuojant į priešpriešinę eismo juostą (nebent tik apvažiuoti toje pačioje juostoje stovinčią transporto priemonę); 3. draudžiama važiuoti greičiau nei 30 km/h.

Kokie yra dviračių gatvės privalumai?

Saugu: Dviračių gatvė suteikia dviratininkams saugumo. Tai mažina avarijų riziką ir skatina daugiau žmonių rinktis dviratį.

Ekologiška: Kuo daugiau žmonių važiuoja dviračiais, tuo mažiau teršalų patenka į aplinką. Tai žingsnis švaresnio oro ir sveikesnio gyvenimo link!

Patogu: Dviračių gatvė gerina miesto mobilumą, leidžia greičiau pasiekti tikslą. Be to, dviratis – puiki priemonė, norint išlaikyti gerą fizinę formą!

Geroji Europos šalių praktika

Dviračių gatvės įrengiamos sekant gerąja kitų Europos šalių praktika – tokių gatvių yra Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos miestuose, kaimyninėje Latvijoje. Dviračių gatvių privalumais mėgaujasi ir vilniečiai bei klaipėdiečiai, šių miestų svečiai.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvos miestuose kelionės dviračiais sudaro apie 7 proc. visų keliavimo būdų. Siekiama, kad iki 2030 m. šis skaičius padidėtų iki 12 proc. Dviračių gatvės turėtų prisidėti prie šios tendencijos skatinimo.

Gali važiuoti ir paspirtukai

Naujovė – dviračių gatvė – Kelių eismo taisyklėse atsirado 2022 m. birželio 1 d. Ji žymima nauju ženklu Nr. 559 „Dviračių gatvė“. Ši gatvė skirta mišriam dviračių ir automobilių, kitų ne motorinių ir motorinių transporto priemonių eismui.

Dviračių gatve gali važiuoti ir paspirtukai. Lietuvoje elektriniai paspirtukai pagal Kelių eismo taisykles priskiriami prie transporto priemonių, kurioms taikomos tos pačios taisyklės kaip ir dviratininkams. Tai reiškia, kad paspirtukai gali naudotis dviračių takais, dviračių juostomis, ir tam skirtomis gatvėmis. Tik svarbu laikytis eismo taisyklių ir užtikrinti saugų judėjimą.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: