Dainavos žodis

Renovacija – tai investicija į patogesnį ir komfortiškesnį gyvenimą!

Modernizavę būstą gyventojai greitai įvertina akivaizdžią to naudą. Džiaugiasi iki 70 proc. mažesnėmis išlaidomis už šildymą. Taip pat žmones džiugina ir iki 80 proc. mažesnės daugiabučio priežiūros išlaidos. Žinoma, pagerėja ir gyvenimo kokybė – juk gražioje aplinkoje gyventi kur kas maloniau. Renovavus namą padidėja ir turimo nekilnojamojo turto vertė.

Alytaus miesto savivaldybė atkreipia dėmesį, kad Alytuje renovavimą administruoja UAB „Alytaus butų ūkis“. O renovaciją gali vykdyti visi administratoriai bei pačios bendrijos.

Ką turite padaryti, jei norite renovuoti daugiabutį namą?

Norėdami pradėti renovacijos procesą, pirmiausia turite:

  • surengti daugiabučio namo butų savininkų susirinkimą, kuriame būtų priimtas sprendimas dėl dalyvavimo renovacijos programoje. Pagal teisės aktus, renovacijai pritarti turi mažiausiai 55 proc. butų savininkų;
  • parengti investicinį projektą, kuriame numatomi darbai ir finansiniai įsipareigojimai.

Du kvietimai daugiabučių namų renovacijai

Šiuo metu daugiabučių namų renovacijai galioja du kvietimai:

  • Daugiabučių namų atnaujinimas (modernizavimas), skydinė renovacija.
  • Daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimas (mažoji renovacija).

Daugiau informacijos:  

https://apvis.apva.lt/paskelbti_kvietimai/daugiabuciu-namu-atnaujinimas-modernizavimas-skydine-renovacija

https://apvis.apva.lt/paskelbti_kvietimai/daugiabuciu-namu-vidaus-sildymo-ir-karsto-vandens-sistemu-modernizavimas-mazoji-renovacija-2024-07

Aplinkos ministerija kvietimus įprastiniam modernizavimui tiek A, tiek ir B energinės klasės namams turėtų skelbti rudenį. Todėl bet kokie kitų administratorių žingsniai, susiję su dar negaliojančiais kvietimais, – apklausos, projektų rengimai, pinigų rinkimai – yra neteisėti.  

Modernizavimą remia valstybė

Daugiabučių namų modernizavimą remia valstybė. Gyventojai gali pasinaudoti daline parama namams atnaujinti, taip pat ir gauti lengvatinę paskolą, išduodamą 20 metų laikotarpiui, su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis visam šiam laikotarpiui.

Svarbu pabrėžti, kad šis laikotarpis – maksimalus, o ne terminuotas.

Jei gyventojai turi galimybę, jie gali paskolą grąžinti anksčiau, taip sutaupydami didžiąją dalį palūkanų. Tik būtina žinoti tai, kad išsimokėjimo terminas negali būti ilgesnis nei 20 metų. Paskola renovacijai skirta padengti statybos rangos darbų išlaidas. Visas kitas investiciniame plane nurodytas išlaidas padengia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) teikiama valstybės parama.

Alytuje iš viso renovuoti 95 namai

Lietuvoje dar nuo 2005 m. pradėta vystyti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa. Alytuje iš viso yra renovuoti 95 namai. UAB „Alytaus butų ūkis“ renovavo 64 namus ir jau pradėti paskolų mokėjimai.

Šiuo metu atnaujinami: „Alytaus butų ūkis“ atstovauja 15 daugiabučių namų, Vilniaus g. 14 ir Bažnyčios g. 2 baigti rangos darbai, ruošiamas užbaigimo aktas, o Žiburio g. 4  ir Putinų g. 40 A vyksta rangos darbai. Šiuo metu yra nupirkti rangos darbai su projektavimu 11 namų, vyksta projektavimo darbai. Rangos darbai tikėtina prasidės 2024 m. žiemą.

Kviečiame pasinaudoti teikiama parama ir apsvarstyti galimybę renovuoti savo būstus. Atnaujindami namus, ne tik pagerinsite savo gyvenimo kokybę, bet ir sumažinsite išlaidas, padidinsite turto vertę ir prisidėsite prie tvaresnės aplinkos kūrimo.

Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: